Out There We Are One

kisah manja, tuah & alien

manja...ape la khabar dia skrg ek? harap2 dia sihat. windu giler kat manja. windu aku jd bidan ms dia beranak. 1st aku jd bidan kucing kesayangan aku nie. hehehhee...tp skrg sume dah jd memori coz aku dah x bela kucing lg coz keadaan kesihatan mak aku yg x bape mengizinkan.
td borak ngan sha pasal kucing, tu yg tetiba aku nak citer pasal kucing² yg pernah aku bela dl. kalo aku kira...ade lebih kureng 50 ekor kucing...drpd 1 induk iaitu manja...ibu segala kucing. hihihihi...asalnye aku bela manja sekor aje. pastu ntah mn punya kucing jate yg x btanggungjawab mbuntingkan manja aku. kalo sekor x pe gak. nie smp berape kucing jate pun aku x tkira coz anak2 dia lain² baka. pastu anak2 manja pun ikut jejak ibunya. nak wat cam ne...kureng didikan agama, tu yg sume jd bohsia seketika. tau2 beranak aje. aku gak yg jd bidan. hahaha....ayat x leh blah. sori manja....jgn mare. huhuhu...
so..akibat gejala sosial kucing aku tu smakin x tkawal...maka lahirkan mcm2 baka dgn jumlah yg byk. kadang² manja ngan anak dia pun leh serentak bunting. sabo aje ler...dah jd nenek moyang si manja aku yg sekor tu. dah mcm2 nama aku bg kat anak2 manja. drpd nama pgusti, watak telenovela, smpi la aku pun x tau nak panggil ape lg dah.
aku start jd bidan kucing nie bl manja mula gesel2 kat kaki aku. dah miang kot agaknye. hehehehe...ms tu dia dah sarat giler...org kata due date dah tu. bl2 aje leh meletop. aku nie mmg takut darah dr dl. sbb tu aku paling x suka jumpa doktor. skit2 nak enjet...skit2 nak enjet...x kuasa aku. nak djadikan citer..ntah mcm mn aku mberanikan diri utk mjadi bidan terjun kdp manja aku yg nak melahirkan anak sulungnya. hhihihihi...dsbbkan dia asyik gesel2 kat kaki aku aje (nasib baik x stim...hahahaha) aku pun angkat dia dah letak atas katil aku (alas kain tebal). pastu aku pun mgunakan kemahiran yg x bertauliah aku nie dgn mengusap2 perut manja..dr atas turun ke bwh bg memudahkan anak kucing kuar dr rahimnya. sblh tgn aku usap perut manja, sblh tgn lg aku merelakan diri mbiarkan manja mgigit tgn aku. bkn ape...dia gigit coz tgh menahan sakit nak bsalin. tp aku berani suruh manja gigit aje. kalo aku dah kahwin nanti, x de nye aku nak suruh bini aku gigit tgn aku time dia nak bsalin. mau tcabut daging aku dbuatnya nanti :P.
ms manja dah nak beranak, aku leh dgr suara dia seolah2 menahan sakit. aku usap lg perut dia. tup tup kuar kepala anak kucing kat situ. rs nak pitam pun ade coz kuar darah. huhuhu...aku usap pelan2 smpi kuar sepenuhnya. kucing nie x mcm manusia. kalo manusia bsalin kembar...time tu leh kuar dlm ms tdekat. kalo kucing nie gap dia dlm 30 minit ke 1 jam...br kuar yg second & seterusnya. so...nak x nak, kena la aku bjaga smbl mengusap perut manja smpi la anak terakhir kuar. x silap aku 3 ekor sumenye. tp aku ade perasan satu ketulan daging yg kuar. aku x pasti tu ape...maybe janin kucing yg x mjadi. aku tgk manja mkn ketulan daging tu. adeh....loya lak tetiba aku rs time tu. tp gagahkan diri tgk manja mkn ketulan daging tu smpi abis. lps tu aku tgk manja mkn tali pusat anak dia. tau2 aje tali pusat anak dia mcm dah terikat. org kata tu sume keje malaikat. wallahualam....
lps dah setel sume...manja jilat anak2 dia drpd bdarah smpi la bersih sebersihnya. betapa hebatnya kasih syg manja thadap anak2nya. tp kenapa masih ada manusia yg berakal sanggup buang anak? nauzubillah....minta djauhkan sume tu. ms manja mbersihkan anak2nya...aku mcari kotak dah kain2 lama utk dbuat tmpt tido manja & anak2nya. aku ketawa melihat gelagat 3 anak manja yg berebut nak menyusu sedangkan manja ada 6 puting! hahahaha...sabo aje ler....sbb tu la nape aku suka sgt ngan budak2. perangai aku pun dah mcm budak2 even dah tua bangka. huhuhuhu...lps peristiwa tu, aku terus aktif sbg bidan kucing. best wooooo bl melihat sendiri keajaiban yg berlaku hasil ciptaan tuhan yg maha Esa.
aku pernah gak tgk manja makan anak dia yg x sempat lihat dunia dgn lebih lama. ms tu aku tgk mkn anak dia bmula dr kaki, badan dan seterusnya kepala. tp kepala dia x leh nak mkn coz tengkorak kepala SANGAT keras. so...tinggal kepala aje ler. mcm biasa...blkg umah aku tu dah mcm kawasan pkuburan kucing. mn2 kucing aku yg menemui ajal, sm ada dsbbkan sakit atau xcden...aku & adik2 aku akan gali tanah dan tanam kucing2 aku yg mati tu. kucing kan kesayangan nabi. so...aku rs tu la cr aku mhargai & mhormati haiwan kesayangan nabi.
lps sminggu anak kucing dlahirkan, aku akan kurung dia dlm bilik air. miow miow miow...lantak ler. bkn nak dera, tp nak mengajar kegunaan tandas. hehehehe...aku nak dia berak kencing kat blk air. lps tu dia sendiri akan mcari tandas sbb dah ada bau kat situ. tp tu ms dia kecik aje la. dah beso...luar umah la coz bau dia dah busuk yg amat. hahahha...kadang2 slamba aje ku tgk dia berak. aku rs kalo dlm kepala hotak dia mesti pk, aku tampar mamat nie smpi melekat kat dinding br tau!" hahahaha...mengong tul. dlm diam x diam dah cecah 50 ekor kucing hasil drpd manja. even dah bcucu cicit pun manja tetap maintain. nak kata makan manjakani pun x, kacip fatimah pun x. tp dia sll mkn daun2 kat dpn umah aku tu. lps dia mkn daun tu, dia akan muntah. bkn sbb daun tu racun, tp tu mmg style dia. dia muntahkan toksin2 dlm badan mlalui daun2 tu.
tuah...kucing hitam yg aku kutip dr sebuah kedai runcit tmpt aku keje. ms tu ada 3 ekor anak kucing bmain2 kat kedai tu. tuan punya kedai nie mcm x suka kucing tu. so, dia pun masukkan kucing2 tu dlm karung guni. mmg binawe tul brader tu. aku ingat dia masuk gitu aje. skali dia ikat karung guni tu. mmg lahanat sungguh. ms tu aku x tau langsung pasal pkara tu. ms aku nak blk keje mlm tu, brader tu br teringat pasal kucing tu. ms tu aku pk, konpem mati anak2 kucing nie. ye la...kalo dah ikat mcm tu nak bnafas mcm mn. ms tu dah bau busuk dlm karung guni tu. brader tu suruh aku buang kat tepi jln bl aku otw nak blk nanti. aku pun bw karung guni dgn motor aku tu terus aku bw blk umah. x smpi ati sehhhh nak buang anak kucing tu. bl smpi aje umah, aku panggil mak aku & citer ape yg blaku. sbaik aku buka aje karung tu....2 ekor dah mati dgn lidar tjelir smbl bpelukan dsbbkan kepanasan. masya'allah...ape la dosa anak kucing nie. aku tgk mata mak aku berair. aku pun sideh giler time tu. aku paling x suka org dera kucing. hampeh tul brader tu! tanpa mbuang masa, aku gali lubang kat blkg umah aku tu & tanam 2 anak kucing yg mati bpelukan tu. lg sekor aku tgk mmg dah nazak giler. kucing tu kaler hitam...all black. aku ckp ngan mak aku, aku nak bela kucing tu. aku bg nama dia 'tuah' coz dia btuah masih hidup smpi skrg. aku bela & jaga dia elok drpd nazak smpi berisi. tp tu la...bl dah beso garang giler. muka x reti nak senyum. dah ler hitam...masam aje memanjang.pastu suka cr gaduh ngan kucing lain. bl blk umah....mula la jln x btul. aku gak yg kena sapu gamat kat kaki dia. sabo aje ler....
tu la serba sedikit kisah kucing aku yg bnama manja serta keturunannya dan juga tuah yg mmg btuah punya kucing! kalo nak citer sume kucing aku tu...konpem sbulan x abis.
lupa lak nak citer pasal kucing aku yg lg sekor nie. yg nie unik skit drpd kucing yg sedia ada. aku x tau dia baka ape, tp dia kaler coklat cerah, gelap kat bhgn mata, telinga, kaki & hujung ekor. nama dia "alien". hahahha...aku bg nama alien coz ms tu dah kering idea nak bg nama ape. kebetulan dia pun ader iras2 alien. hehehhe..bkn ape, alien nie kira mcm OKU la. dia cacat kat tangan? kaki? what ever la....x silap aku, alien cuma ade 2-3 jari aje stiap tangan? kaki? what ever la...dia mmg manja giler coz suka gesel2 idung dia yg dah mcm cendol tu. huahuahuahuhaua....nasib baik aku x selsema. pastu taring dia dah main vampire la pulak...tp mmg come lote lorr....sekian, terima kasih :D
udah2 ler tu...aku pun dah letih taip cite pasal kucing aku nie. tp tu sume dah jd kenangan coz ms tu kat nogori sombilan. bl dah pindah ke johor...aku x bawa langsung even sekor pun. aku x nak pisahkan diorang. biarlah diorang hidup bdikari. lg pun sblm nie time dia dok umah aku, diorang still curi ikan jiran sblh. kadang2 bw blk ayam sekor. sabo aje ler diorang nie...kalo aku dah kahwin nanti paling kurang pun aku nak bela sekor kucing!

10 comments:

  1. ya ado00iiiii...Geli si0t k0 citer psal "manja" mkn ank dia tuh..huhuu x dpt aku nk bygkan..uwekkkkkkkk
    k0 tahu x aku dah belari carik toilet nk muntah..Aku nih bukan boleh .Buwekkk nk muntah lg skg nih ad0illlllllllllllllaaaa

    ReplyDelete
  2. sori la sha...mn ler aku tau ko sensitif pasal pkara nie. aku cuma muntah time org makan org aje. hehehehe....

    ReplyDelete
  3. gile panjang entry ko..
    skali malas aa plak mo baca..
    adui.. kasi ringkas2 ..
    xleh ke..
    xpon.. ko jarak2 aa sket..
    nak baca sekaligus..
    mata jd semaken kecik..
    dan kecik.. dan kecik..
    trus malas baca :|

    ReplyDelete
  4. suki ~ aku x suruh bc pun. hahahha :D

    ReplyDelete
  5. ko x suh ke suh ke..
    ske ati aku a mo baca :p

    ReplyDelete
  6. hahahhaa....baca ler smpi sepet mata tu :P

    ReplyDelete
  7. sha jek yg sepet..
    sy bulat :D

    ReplyDelete
  8. Chi~ini 0rg kan x kenal k0 taw..ri tu dia tanye wat dek jerk muahahha..

    K0wg betekak plak kat cini sab0 jerk aku =))

    ReplyDelete
  9. Chi~tuh sal bleh wat 1 novel..jarak2 kan lah ..mata 0rg p0n jelas je membacanye..dahla mata aku kecik tmbah kecik lak kang =))

    ReplyDelete
  10. sha ~ aku suka mata sepet ko tu >:D<

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com