Out There We Are One

Gunung Bujang Melaka @ Perak

06/02/2009

aku amik cuti ari nie coz nak packing barang2 utk camping. sblm tu, aku sempat beli beg hiking yg paras kepala (100lt) coz beg yg ade x cukup beso. dr umah aku amik teksi utk ke komuter shah alam. pjalanan ke kl amik ms lebih kurang sejam. dlm kul 8 mlm, member aku jemput kat kompleks pertama. pastu kt org bkumpul kat UniKL coz aku follow budak2 UniKL. aku cuma kenal 2 org aje. yg lain sume aku x kenal. 6 ppuan & 15 llk kalo x silap aku. kt org bkonvoi 6 kete tmasuk storm (angkut beg hiking).
kt org bhenti rehat kat RnR rawang dlm pkl 9mlm utk makan mlm sblm menyambung pjalanan ke tapah/kampar, perak. pjalanan mengambil ms lebih kurang 3 jam. kt org smpi tmpt penginapan pkl 1 pg. penginapan dsediakan oleh 2 org 'guide' yg akan follow daki gunung. kira ok gak coz ade astro & komputer. tp sbb dah letih sgt, x sempat nak layan astro...masing2 dah tlelap dlm sleeping beg :P ade gak yg x tido lg coz tgh agih2kan barang utk dbahagikan sm rata kat sume org.

sebelum berjalan bramai2 menuju kaki gunung

sebahagian khemah² yang belum dipasang sepenuhnya

07/02/2009

kul 6 pagi masing2 dah bangun memandangkan bilik air cuma ade 1 aje berbanding lebih 20 org! aku sendiri pun mandi kat jamban aje. nasib baik jamban bersih. hehehehe.... ktorg bekpes roti telor aje. x leh mkn berat2, nanti x larat lak nak mdaki. lg pun aku x nak memerut kat gunung. x best woooooooooooo mbuang dlm hutan. x syok! muahahahhaa....
dlm kul 9, kt org bgerak ke gunung. tp dr tmpt penginapan, kt org bjalan kaki aje yg mengambil ms sejam. tu kira warm up gak. hihihi...tp beg2 hiking letak dlm storm. best gak jln ramai2 nie. nak smpi ke destinasi, kt org lalu pekan kampar, pastu masuk kawasan kg, pastu lalu tmpt org asli. sangat best :-bd tenang aje tmpt diorang. yg penting diorang guna air sungai yg sangat sejuk utk mandi-manda. jimat bil air :P hehehehe.... sblm ke base camp, kt org bkumpul dl kat check point...amik beg hiking & makanan. dlm kul 10:30 pg, kt org pun bgerak ke destinasi yg ptama iaitu, base camp. pjalanan mengambil ms 5 jam! fuiyo! sangat penat! sangat letih! tp manyak syok wooooo :-bd
kali nie agak bnasib baik coz x kena gigit ngan pacat even ade ler dlm 2-3 ekor dah naik ke kaki. tp aku sempat cabut. suka suki aje nak isap darah aku. sepak kang. khokhokho...pdakian kali nie agak mcabar gak coz kecerunan yg agak mlampau. slain tu, byk akar2 kayu smpi ntah bape kali aku hampir tsungkur. maklum la aku sorang aje pakai sandal, yg lain pakai kasut. bajet lari woooo :P tp kira ok gak coz byk sgt sungai dlm hutan nie. so, aku redah aje ngan sandal aku tu. yg pakai kasut tu...kena elak coz kalo redah gak, berat ler kasut tu. dlm ms 5 jam tu, byk kali gak take 5. tp kalo bab mdaki nie, x leh rehat lm2, pastu x leh duduk coz nanti cepat pancit. lebih kurang kul 3:30 ptg, kt org pun smpi ke base camp! memandangkan aku nie kira hampir2 org t'akhir smpi ;)) tau2 aje khemah dah siap pasang. ape lg, landing time! best nyer dpt tido. huhuhu...aku tgk ade 2 lg group kat situ tmasuk student poly. lps rehat sketika, kt org plan nak smpi ke puncak time tu gak. so, sok dah leh rileks2. dlm kul 5 ptg, kt org pun bgerak ke destinasi. kali nie x bg beg hiking yg stinggi paras kpale tu. just bw diri aje & sdikit makanan. dr base camp ke puncak amik ms lebih kurang 1 jam. otw nie pun agak mcabar gak cerun ke puncak. smpi aje kat atas, sesi bgambar pun bmula. hehehehe....sambil2 tu kt org makan roti sardin yg dbawa smbl menikmati pemandangan dr puncak gunung. kul 6 ptg, kt org turun ke base camp. ntah mcm mn buleh lak hujan lebat. nasib baik dah nak smpi ke khemah. sblm tu, diorang dah pesan, kalo turun time senja jgn bhenti even penat skali pun coz bkn kite aje yg turun. so..paham2 aje ler.
lps hujan reda, aku ngan budak2 lain pun mandi even ari dah gelap. sangat sejuk wooooo! lps mandi, acara makan mlm pun bmula. mcm2 ada. biskut, kacang, jajan, buah, coklat & mcm2 lg. pastu ade nasi putih & daging masak rendang, pastu sambal tempe/ikan bilis. sangat sedap :-bd memandangkan pinggang x cukup, aku mkn b'alaskan tisu aje. smpi nasi pun mlekat2 kat tisu. hahahaha...sabo aje ler. ade gak yg makan dlm plastik kacang cap pagoda. khokhokho...2 kali aku tambah sbb diorang masak byk. lps mkn, masing2 keletihan & terus tido. lg pun tgh mlm tu hujan turun lebat smpi pg. so....sangat best tido smpi banjir keliling khemas. nasib baik sempat buat longkang :P

dipuncak gunung bujang melaka

di perkampungan orang asli otw nak turun bawah

08/02/2009

keesokkan harinya lps mandi & kemas barang2, kiter org bgambar sblm turun ke bwh. pjalanan kali nie amik ms 6 jam coz kt org jln rileks2 aje. maklum ler, dah x de ape nak dkejar. pastu skit2 nak bgambar ;)) tu yg jg lmbt smpi. aku 4 org aje yg last. yg lain awal2 dah smpi. dkt check point, kiter org balik naik kete...x larat dah nak jln coz bw beg hiking. smpi aje tmpt penginapan, aku mandi coz rs melekit lak mandi air sungai nie. pastu kt org order makanan. diorang tulis dlm kertas sblm bg kat tokei kedai makan. so, smbl kt org mandi & bsiap, buleh la diorang masak awal2. lps sume bsiap, masa dah time nak g mkn. aku mcm biasa...nasi goreng cina + telor mata + air suam. hihihi....pastu diorang order ikan kurap 3 ekor masak ape ntah. bedal aje :P lps bsalam2 ngan sume org, kt org pulang mengikut haluan masing2. pjalanan pulang mengambil ms lebih kurang 3 jam. member aku anto smpi umah coz dah lewat mlm, komuter pun dah x de. aku smpi umah dlm kul 11 mlm. sangat penat, sangat letih, sangat syok :-bd

mandi manda sebelum pulang ke tempat penginapan

bersiap untuk pulang....sangat best!

XPDC akan datang.... Gopeng-Cameroon, Kayak @ Jeram

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com