Out There We Are One

Adat merisik tak relevan?

masa otw ke opis pg td, spt biasa layan celoteh DJ² HOTfm... FBI & Ucop Wilca. topik pg nie mengenai adat merisik yg dkatakan dah x relevan dgn zaman skrg. mcm² pendapat yg dberi oleh pemanggil. ade yg kata x yah dah risik² nie coz masing² dah kenal. alasannya, pada zaman dahulu, x de kapel². sbb tu llk kena merisik utk kenal ppuan & familinyer. zaman skrg dah moden. kat pesbuk pun dah leh risik. hehehe... ade juga yg mptahankan adat melayu zaman bzaman nie. siap dgn hujah akak tu bdebat :p tp bg aku scara peribadi... kite melayu kerana adat. tanpa adat, dmana melayunye? btul x? bak kata hang tuah, "x kan melayu hilang didunia". walaupun dia org melayu pertama yg hilang kat dunia :p muahahahaha...

cite pasal merisik nie, aku pun ade pengalaman gak. hehehe... x silap aku bulan Mac 2010. bukan calang² merisik... naik flight tu! maklum ler... dpt sumandak made in tawau ;) ms tu malas nak pk pape coz x nak mcuakkan diri. 1st time aku smpi sana, 1st time aku kenal famili dia... 1st time gak aku merisik terus. hahaha... gelojoh sungguh! dgn berbekalkan sbentuk cincin belah rotan yg x bape nak  mahal tu, aku gagahi diri utk mluahkan isi hati. mlm pertama... x jadi coz tetiba gemuruh lak rasanye. masuk mlm kedua... lebih kurang jam 10 mlm operasi pun bermula coz aku tgk mak ayah dia nak tido dah. kat sana 10mlm dah mcm 12mlm. aku pun tido awal dok sana :p kalo kat sini, paling awal aku tido pun jam 12 mlm. operasi merisik nie paling sempoi yg aku dapat rasakan. time² nak tido kan, merisik pun pakai pakaian yg nak masuk tido ler. ayah dia pakai suar pendek, aku pun slamba pakai suar pendek. ape punye bakal menantu la aku nie. muahahaha... cuba bayangkan kipas besi yg besar gedabak mcm kat kedai² cina tu pasang kat sblh aku aje...tp peluh menitik² kat dahi aku! gemuruh x gemuruh ler time tu. aku pun dah lupa ape yg aku ckp. tau² aje aku bg cincin risik kat mak dia :D ms tu abg dia, adik² dia, akak ipar & anak² buah dia ade. tp sume tunggu kat dapur aje. jeng  jeng jeng.... tetiba lak diorang sume turun ke dapur. mesyuarat tingkap pulak dah. tinggal ler aku sorang² tnanti² kat dpn umah mcm nak tunggu hukuman gantung smpi mati aje. cuak beb! skali diorang bincang pasal hantaran & urusan kahwin. ops! apsal advance lak. aku nak merisik aje. bab hantaran & kahwin nie x de dlm plan pun. dialog pun x sempat buat. bincang punye bincang, tawar punye tawar. akhirnye keputusan pun diambil bsama. aku pun x de masalah (padahal pale dah ting tong pk nak cari fulus).

so... start dr tu mmg aku ikat perut tahap gaban kumpul fulus demi org tsayang. cewah! tapi dgn syarat. maybe adat diorang kot. memandangkan diorang dah offer baik punye hantaran, aku kena standby 'serba satu'. ingatkan kena bg barang kemas ke ape ke. tp diorang kata kena bg bahan² masak contohnya bawang, garam, gula dsb dlm kiraan 1kampit. lebih kurang la...aku pun dah lupa. so... setel sudah misi merisik mlm tu. bl aku pk blk, mmg aku gelak sorang². mn x nyer... ade ke patut aku merisik pakai suar pendek nak masuk tido tu. nasib baik aku x pakai boxer! muahahaha...

merisik sudah... tinggal meminang & menikah aje blum nie. mmmm... bl la nak smpi seru nie :p nanti usia dah stgh abad, anak² br nak abis skolah :))

moral of this story. adat merisik tu still relevan slagi masih ada melayu dmuka bumi ini asalkan tidak bcanggah dgn hukum hakam. maklum ler, adat buatan manusia nie sll ade tokok tambah seiring dgn peredaran zaman.

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com