Out There We Are One

autopublish blog @ fb

sesaje aku try & error mende nie. selain post entry br kat blog aku, teringin gak nak autopublish aku punyer entry² tu direct kat fb. x kisah ler kat fb sendiri mahu pun fb fanpages. aku x pasti sm ade dah ade tutorial pasal mende nie. tp aku try & error sendiri coz x jumpa tutorial nie.
aku cr term rss (Really Simple Syndication) dlm setting blog aku. actually aku x paham sgt mende rss nie. tp sll gak jumpe mende nie. ade kaitan dgn subscribe. lebih kureng mcm nak langgan something tanpa buka sumber tu sendiri. ye kot? hentam saje ler. contohnyer kalo aku subscribe berita, nanti stiap ms akan dpt update terkini dr sumber berita tu. sllnyer ade url utk rss tu. contohnyer rss utk BERNAMA adalah ‘http://web8.bernama.com/bernama/v5/rss/malay.php’. so, utk import sgala entry blog ke dlm notes fb… inilah step by step yg aku buat kat blog/fb aku.
  • 1st step…  buka blog > design > setting > site feed
  • 2nd step… copy url dlm ‘post feed redirect url
  • 3rd step… buka facebook (profile/fanpage) > notes > edit import settings
  • 4th step… past url td dlm ‘enter a website or rss/atom feed adress
  • 5th step… tick ‘by entering a url’ ? start importing
pastu… tunggu aje ler proses import mengimport :p tau² aje dah ade sume entry blog kat dlm notes fb start dr mula buat entry smpi ler entry terkini. maybe amik ms skit kot bgantung bape thn dah blogging. next time kalo aku post entry br kat blog, automatik akan publish kat notes fb gak. oh yeah! nak cantek, buat ler fanpage fb utk blog sendiri [klik sini] :p
erk…nie bkn tutorial tau coz aku bkn tutor yg btauliah :p hehehe… anggap aje nie aku share ape yg aku dah bjaya buat. sharing is caring ;) kalo info pasal rss tu salah…sori ek. info tu ikut pemahaman pale hotak aku aje. x refer dictionary pun :D

2 comments:

  1. best2.... tutorial yang bagus... nice sharing..

    ReplyDelete
  2. tQ mia...bkn tutorial nie :p just share ape yg dbuat scr try & error :p nasib baik mjadi :)) hahha

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com