Out There We Are One

Bukti FB tiada privacy!

Max Schrems meneliti rekod yang diberikan Facebook
aku dah tau lama dah yang pesbuk nie x de nyer nak privacy bagai. set ler mcm mn skali pun tetap x privacy pun. jgn ingat lps delete gambar, delete info... data² tu sume akan tpadam skali dlm database fb. BUKTINYA! sorang student undang² Australia, Max Schrems (24) telah menerima CD, dmana terdapat lebih kureng 1222 helai data² peribadi dlm tempoh 3 thn dia berpesbuk tmasuk yg telah delete spt chat, pokes, gambar dll. pendek kata, sgala detail kite dlm fb diorang simpan dlm database walaupun kite sendiri dah padam sejak sekian lamanye. isk isk isk... nie betul² dah langgar privacy nie. so... mulai skrg, aku akan delete skit² smpi clear data dlm pesbuk aku nie even mmg x de harapan nak suruh diorang delete sm dlm database diorang. utk ms akan dtg, konpem aku dah mls nak upload bagai mende² yg peribadi nie. sblm nie kecoh gak bl timbul isu kaitan antara CIA & FB nie. bl dah tjadi mcm nie....100% kemungkinan adalah BENAR! aku pun kadang² pelik tgk pesbuk masing² tulis nama sebenar, alamat rumah, no. telefon. tu blum gambar yg seksi meksi bagai. salah ke letak nama 'tipu'. nak jujur biar btempat. jgn smpi jd lurus bendul. kite syok berpesbuk, dlm ms yg sm kite dperhatikan! suka suki aje nak skodeng kan. pasal mamat undang² nie, dia dah lancarkan kempen webnyer sendiri iaitu Europe vs Facebook [klik sini]. aku pun lum abis survey lg content dlm web tu. so, korang survey ler sendiri. malas aku nak explain :p kalo rajin, wat lak web 1Malaysia vs Facebook! muahahaha.....ops! tlebih sudah :p

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com