Out There We Are One

Hukum Hudud

sebat dikhalayak ramai

susah sgt ke nak laksanakan hukum HUDUD nie? wat pe nak takut kalo x buat salah? lg pun HUDUD kan hanya utk umat Islam shj. jgn la pk yg HUDUD nie zalim coz bentuk² hukuman yg dlaksanakan tu. tgk la ape jd skrg? jenayah makin mjadi². hukuman pun kadang² x stimpal dgn jenayah yg dlakukan. ade yg jenayah bunuh, tp kena penjara aje. kalo x masuk penjara, kena bayar denda. lps tu buat lagi... buat lagi... dan lagi. smpi kiamat ler org dok kuar masuk penjara. bab denda pun jd masalah gak, yg 'kaya' tlps ler coz mampu byr denda. yg x bape nak 'kaya' terpaksa merengkok dlm penjara even dia mmg buat salah. cuma x bape nak adil la coz jarang org kaya masuk lokap kecuali mmg dah sah² salah tahap cipan gaung. tu pun amik ms nak jatuh hukum. nie la undang2 buatan manusia. x kemana pun. x telus mn pun. mmg dlm dunia nie, dlm hidup nie kena ade undang² utk kawal jenayah. tp... hukum HUDUD? x kan nak ketepikan terus hukum ALLAH SWT. giler wei sape yg tolong HUDUD tu! mjawab ler kat mahkamah ALLAH SWT nanti. kat sini mahkamah x bape leh nak pakai sgt. mahkamah tinggi pun lg power drpd mahkamah syariah. ape kes? 100% aku sokong HUDUD x kira bl diorang nak laksana. yg penting aku x pernah tolak HUDUD! aku pernah tgk video hukum hudud dlaksanakan. antaranya rejam smpi mati, sebat dikhalayak ramai, potong tangan. tapi... kalo x buat salah, wat pe nak takutkan. percayalah.... kalo sorang pun x buat salah, nescaya sorang pun x kan dikenakan HUDUD! itu yg kite mahu kan kan kan....baru btul² negara aman damai. aku ade tbaca statement sape ntah...dah lupa lak. bunyi nyer lebih kurang mcm nie...
"andaikata terjadi kejadian curi yg melibatkan seorang Islam & seorang bukan Islam, apakah hukuman yg perlu dilaksanakan? orang Islam dipotong tangan & org bukan Islam didenda serta dipenjara saja. adil ke?"

aku bkn pakar agama... so x berani nak jwb. kang dek kerana kejahilan aku... dosa lak yg aku dpt nanti. kite serah kpd pakar agama krn mereka lebih arif OK;) moral of this story, jgn ingat ALLAH SWT suka suki aje nak buat HUDUD tu! yg baik dtg dr DIA yg buruk dtg dr diri sendiri....renung²kan & selamat beramal :D

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com