Out There We Are One

penduduk bumi 15 billion

 
NEW YORK: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran penduduk dunia akan mencecah 15 bilion orang menjelang akhir abad ini, menyebabkan tekanan berat kepada sumber planet Bumi, kecuali tindakan segera diambil untuk mengawal kadar pertumbuhan. 
mcm2 ler omputih nie. rajin bebenor mengira org kat bumi nie. menurut kajian diorang tu, skrg nie penduduk bumi dah cecah 7 billion orang. so... yg 15 billion orang tu mjelang akhir abad nie. ade lg 89 thn. lm lg tu. ntah sempat ke x :p aku pun dah x de kot time tu :)) pakar2 yg buat kajian tu leh tkezut beruk lak dgn perangkaan nie. mmg beruk pun diorang nie. aku x tkezut pun. standard ler tu... kalo makin kurang, itu pupus namanye;) btw, setiap kelahiran pasti ade kematian. so, x yah ler nak risau bagai. buleh pulak nak buat kempen kawal penduduk atau dlm bhs mudahnyer... perancangan keluarga. amboi! nak sekat org beranak pinak lak diorang nie. anak nie kan rezeki Allah SWT. mmmm... diorang paham ke? konpem x kan ;)
setakat nie yg aku tau cuma negara China aje yg amalkan Dasar Satu Anak [klik sini]. Dasar ini diperkenalkan oleh Deng Xiaoping pada 1979 untuk mengurangkan populasi penduduk China. kalo lebih drpd satu anak kena denda atau dbhentikan keje. dahsyat wooooo....
so... x yah ler risau kata bumi nie x leh nak tampung penduduk yg berbiliion nie. buleh ke x buleh, ini sume kuasa Allah SWT. Dia yg ciptakan bumi ini, Dia yg jadikan kita sbhgn makhluk2nya. Dia tau ape yg Dia buat coz kita x kan tau apa Dia bakal buat. 
sayangilah Planet kita;) cintailah Bumi kita;)

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com