Out There We Are One

TUAH

kaki HERO dipotong hidup²

kalo papa dengan HERO, aku dengan TUAH. siapa TUAH? ada apa dengan TUAH? akan aku kisahkan seketika nanti... tunggu!
TUAH yang bertuah
INSIDEN INI BERLAKU HAMPIR 10 THN YG LALU. time tu aku keje part time kat kedai runcit di Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan. nak djadikan citer ade lebih kurang 3-4 ekor anak kucing bkeliaran di kedai tu. tuan kedai tu x bape suka dgn kehadiran anak2 kucing dkedai nyer tu. suatu hari dia pesan kat aku supaya buang anak2 kucing tu mlm karang bl blk keje nanti. time tu weekend, aku keje dr pg la. walaupun aku sibuk wat keje, aku tsentak gak dgn kata2 brader tu tp aku iye kan aje.
mlm sblm aku nak blk, brader tu remind aku suruh buang anak2 kucing tu. peerrrgggghhhhh! brader tu sumbat anak2 kucing tu dlm karung guni! kelu lidah aku time tu. aku tgk karung guni tu diikat ketat! sah sah mmg x de aliran udara! bodoh tul brader tu! tanpa rs bsalah, dia suruh aku buang aje kat tepi jln otw nak blk umah nanti.
aku tgk karung guni tu x gerak2. aku dah buleh agak ape nasib anak2 kucing tu bl dbiarkan tlalu lm dr pg smpi mlm tanpa udara dlm karung guni! aku longgarkan ikatan bg ruang utk bnafas skit. tp aku x berani tgk dlm. aku nekad bw blk umah. smpi aje umah terus aku panggil mak aku. aku citer ape yg blaku. plahan² aku buka karung guni. Ya Allah... dah bau bangkai! 3 ekor mati, cuma sekor aje yg hidup! tu pun aku tgk dah nyawa² ikan. lidah dah tjelir. biji mata mm nak tkuar. nauzubillah! 
mlm tu gak aku ajak adik² aku cr cangkul & gali tanah kat blkg umah. aku tanam anak² kucing yg mati kat situ. blkg umah aku mmg port tanam kucing seandainye ade antara mereka dah smpi ajal. anak kucing yg hidup tu jantan bwarna hitam pekat. memandangkan dia sekor aje yg hidup, aku namakan dia TUAH. btuah kerana diberi peluang utk hidup bbanding adik-beradik dia yg mati dpn mata dia. aku bg mkn, aku bg minum, aku mandikan dia. sminggu slps tu dia pulih spenuhnyer. Alhamdulillah... dia mbesar dgn sihat. memandangkan dia kucing jantan, hobi dia mmg suka cr gaduh :)) hehehe...
kalo dikirakan, lebih kurang 50 ekor kucing aku bela. pd asalnyer cuma bela sekor aje. namanye MANJA coz kucing betina nie mmg manja giler. dsbbkan perangai yg manja tu, ramai gak kucing jantan yg bminat. tau² aje beranak. hahaha :)) ntah bape kali beranak pun aku x ingat. tp mmg byk kali. ada kalanye dia sm2 beranak dgn anak dia :)) dpt anak, dpt cucu dlm 1 ms. hahaha...
aku x pasti sm ade org lain pernah buat ape yg aku buat. stakat nie sudah 2-3 kali aku sambut kelahiran anak kucing. yg sll aku sambut adalah MANJA. dia kalo dah smpi ms, dgn perut mboyot tu dtg kat kaki aku gesel² smbl bunyi meow meow. aku pun angkat plahan² dan letak atas tilam beralaskan kain tebal. aku usap perut dia smbl dia geget tgn aku yg sblh lg. maybe tahan sakit kot. kucing nie kalo nak beranak bkn kuar skali jln. ade masanye selang sejam, kuar lg sekor. so... bjam2 gak aku standby. 
aku lihat sendiri bagaimana anak kucing tu kuar dr perut ibunye tanpa sebarang peralatan melihat dunia. badan basah blendir penuh dgn darah. ibu kucing akan jilat smpi bersih & kering. yg mn x mjadi (ketulan daging), dia akan mkn. kalo anak kucing mati dlm kandungan pun dia akan mkn. begitu gak dgn tali pusat, dia mkn dan... sukar utk aku jelaskan. tp mmg sumenyer kuasa Allah SWT. aku x tau kenapa ade manusia yg sanggup bunuh anak sendiri? yang terkini seorang remaja 16 thn kelar perut bayi yg br lahir sehingga tburai isi perut! nauzubillah!
anak² kucing yg masih kecik nie sll aku kurung dlm bilik air ;) bkn nak dera, tp nak ajar supaya pandai guna tandas :p just utk sementara waktu aje sblm dberi kebebasan utk merayau² kat luar. memandangkan time tu aku masih blajar. kalo weekend aje aku akan mandikan diorang. x de la sume. yg mn malas nak bersihkan diri tu mmg aku sental la. sllnye yg aku sll sental bl blk umah aje mesti comot coz lps gaduh. gangster ler tu...
bab makan diorang x cerewet. slain bg mkn friskis/wiskes (dah lupa eja mcm mn..) aku bg dia mkn nasi yg bcampur dgn ikan tanpa tulang. x caya? leh tgk video kat bwh nie. hehehe....

bselera diorang mkn kan? nasib baik diorang x mintak kepci ke, mcD ke, pizza ke :p hihihi.... kucing² nie aku bg kebebasan nak tido dlm umah atau pun luar umah. ade gak yg tido sm2 atas katil. hehehe... kadang² aku pun konpius, nie rumah aku ke zoo kucing :)) hahaha... yg penting best. kucing nie tmpt release tension. kalo aku stress...aku borak² ngan kucing even dia bkn paham pun aku ckp ape ;) aku jarang amik gambar kucing coz sll rakam video aje. maklum ler, diorang kan byk buat aksi manja :)) x best la stakat gambar statik aje kan. cuma dolu² punyer prakam video x de sound :)) maklum ler...murah punyer!
kucing² aku nie mcm² spesis ade. walaupun dr ibu yg sm (MANJA), tp bapaknyer yg blainan. hahaha...  contohnye mcm pic bwh nie. aku x tau spesis ape. cuma yg pelik skit kaki dia cuma ade 2 jari aje. so... aku panggil dia ALIEN. hohoho....

ALIEN yang berjari dua;)
MANJA nie even dah byk kali beranak, tp maintain cun. maklum ler awet muda. rajin mkn rumput. hehehe.... korang pernah nampak x kucing mkn rumput pastu muntah² blk rumput tu? kalo pernah abaikan aje k, dia bkn kena racun. dia cuma nak bg buang toksin dlm badan supaya kekal sihat sejahtera hendaknyer. aku pun x tau mcm mn prosesnyer, tp mcm tu la :D
MANJA - ibu segala kucing! peewwwiiiit!
ms aku bela kucing nie zaman WWE & telenovela. so... sume kucing² aku dberi nama ahli² gusti & watak² citer mexico/spain. ade nama Rocky, Lita, Jerry. pastu ade nama Lisa, Silvia, Augusto. pernah tgk citer Mis Tres Hermanas kan? hahaha..... 
tapi ini citer 10 tahun lalu. atas faktor kesihatan mak aku, tpaksa gak aku lupakan mereka² ini sume. kebetulan ayah aku pulak kena tukar tmpt keje di negeri lain. agak sukar utk bw mereka sume. sblm tu ramai gak antara mereka dah bhijrah ke tmpt lain. maybe nak bdikari kot. aku x pernah paksa diorang stay lm2 smpi pencen. yg penting aku jaga diorang smpi sihat walafiat. slain tu ade gak jiran² yg take over. yg curi pun ade. sabo aje ler. nasib baik time tu jiran aku jenis syg kucing gak. kalo x cukup mkn kat umah aku, diorang cr mkn kat umah jiran. cuma yg x best adakalanye kucing aku nie bw blk ikan la, bw blk ayam la. ntah sape punyer ler diorang rembat! sabo aje ler...
aku harap bl aku dah ade umah sendiri & bfamili... aku nak bela kucing smula. rindu woooooo. mn ler tau time² gaduh ngan bini, leh detim ngan kucing lak ;)) hahaha...

6 comments:

  1. kucing kan haiwan kesayangan nabi ;)

    ReplyDelete
  2. banyaknya kucing!Tapi mmg best bela kucing.kan?

    ReplyDelete
  3. yg syg kucing aje tau betapa nikmatnye bela kucing :p

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com