Out There We Are One

komen BIRU + LINK di facebook?

eh...eh...eh... bkn komen yg biru yg lucas mcm ulat beluncas tu tau. nie teknik utk buat komen kite tu, tulisannyer kaler biru. hehehe... kodnyer senang aje. buleh dgunakan dmana² saje asalkan dlm pesbuk! dan ini mmg sgt² sesuai utk bloggers yg nak promote fanpage mereka secara tak langsung. wah....menarik, tapi mcm pelik. hahahaha...
pernah x korang nampak kengkawan update kat status suruh masukkan kod mcm nie @+[123456789:0] pastu suruh buang + dan tekan enter? pastu automatik kuar la mcm² ayat. pernah kan? aku pun pernah;) ramai member yg buat mcm tu. biasanye hasil yg kuar adalah ayat² suci alQuran dsbnya. bl masing² dah dpt hasil, masing² ckp 'subhanAllah..', 'kuasa Allah SWT', dan mcm² lg la ayat yg lebih kureng mcm tu. aku bkn nak mptikaikan ayat² yg diorang tulis tu. bagus tau mulut kita sentiasa memuji kebesaran Illahi. tp biarlah btempat.  jgn main redah aje. silap hb leh jd kurafat sbb pcaya sgt dgn benda² ajaib buatan manusia nie. cuba tgk gambar dibawah nie. dah biasa nampak kan? mesti korang pun tjebak skali kan kan kan...heheheh :p

kod² yg dmaksudkan...
aku pun hampir² tbuat gak. tp aku sempat kaji la cam ne leh jd mcm tu. aku tgk member aku wat. pastu aku cuba buka salah satu tulisan biru (link). cuba tgk pic bwh nie.

tulisan biru (link)
sbg contoh, aku buka link I ♥ ALLAH...
http://www.facebook.com/pages/I-ALLAH/75497391389
cer tgk url pesbuk tu. so...dah dapat jawapan! actually x 'ajaib' pun. apabila kita taip @[75497391389:0] akan mhasilkan I ♥ ALLAH. nampak x? fungsinye spt 'tag'. actually.... mmg 'tag' pun tp ini mgunakan ID facebook. ID nie kite boleh tgk sm ade kat profile atau fanpage yg belum disetkan username. korang punyer fb pun ade ID ler. kalo aku x add fb korang pun aku still leh tag korang. hahahaha.... cam ne ek? nanti aku bgtau lain kali k. janji :p
kesimpulannya @[75497391389:0] adalah sm dgn @I ♥ ALLAH. dah pahamkan. so, jgn pcaya sgt slagi x mkaji OK. takut tkurafat scara x sengaja. nauzubillah!

klik untuk besarkan gambar
berbalik kpd tajuk entry kali nie (tadi baru mukadimah), mcm mn nak buat tulisan biru + link kat komen pesbuk? cuba korang klik gambar kat atas nie. nampak x tulisan biru tu? tulisan tu bukan 'tag fanpage'. tulisan tu just tulisan aje tapi kaler biru & ade link ke page yg kite kehendaki. lebih kurang mcm letak link kat tulisan tu ler. hahaha... aku nie bab buat ayat mmg failed skit. sori k. kalo tgk pd gambar atas tu, mcm senang aje. mmg senang giler bl dah tau kod la. kalo x tau kod mcm mn nak senang kan. hihihi... caranya masukkan kod + teks, pastu enter. ---> @@[0:[ID:0:TEKS]] <---
@@[0:[244552995585851:0:saya seorang blogger! saya suka blogging!]]
cuba korang taip balik kod atas nie kat status pesbuk korang. pastikan jd mcm nie kat pesbuk korang k!
saya seorang blogger! saya suka blogging!
tapi ayat tu...ikut korang la nak taip ape asalkan korang bahagia. hehehe... kod nie tpakai kat mn² pun sm ade kat status korang atau pun status member korang. cuba kena rajin taip kod aje ler even ayat pendek aje. hihihi... itu saje aku nak kongsi ari nie. nanti aku kongsi cam ne nak dapatkan ID pesbuk...profile/fanpage. selamat mencuba!
hujan lebat pulak dah kat luar sana.... tkandas aku kat opis nie smpi mlm agaknyer :((
klik LIKE kat bwh nie kalo suka ape yg aku kongsi nie :p tQ

4 comments:

  1. Pendek Kata, Cpew Jew Tgk Mcm Adew Bende Baru Kat Fb Sure Nak Try...
    Tak Kesah Ar Bende Uh Viruzx Kew Atau Bende² Yg Tak Elok Kew...
    Kan...
    Biasa Ar...
    Manusia Mmg Ske Mencube...

    p/s :: Mmg Tak Penah Try Pown Kod Uh Even Member Adew Post Sumthing Like That...Huuu~ ◕_◕"

    ReplyDelete
  2. member post something yg dia sendiri x tau :p just copy paste ayat org. tp bl dah tau nie lain skit rasanye coz kita buat ape yg kite tau :D hihihi...

    ReplyDelete
  3. True...
    Mmg Copy Paste Pown...
    SumTime When Baby Tgk Bende Cam Uh Juzx Skip Jew...
    If Tak Follow Jadik Tak Cool Kowt...
    Tp Buad Pew Jadi Follower Yg Tak Taw Satu Bende Yg Kite Follow...
    Baek Tak Yah Follow...
    Huuu~
    Merepek Suda~ :p

    ReplyDelete
  4. mcm x biasa merepek lak :p hihihi

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com