Out There We Are One

lajukan broadband lembab?

mesti korang bengang kalo broadband lembab terutama bl dah over limit kan. mula ler loading pun slow tahap cipan gaung. ape kata korang try test teknik mengeping nie. lum cuba lum tau kan. mn ler tau leh kasi laju broadband korang. laju skit pun jd ler drpd lembab byk kan. hehehe....
1. mula2 korang klik butang windows + r
butang windows
2. pastu nanti kuar tetingkap 'run'. korang taip cmd - OK

tetingkap run
3. nanti kuar tetingkap 'cmd' mcm kat bwh nie...

tetingkap cmd
4. korang taip ipconfig/all kat cmd td tu mcm kat bwh nie. pastu enter


5. nanti kuar ler list connection byk2. korang cr modem korang aje. contohnye modem aku brand ZTE Wireless Ethernet Adapter. pastu korang phatikan IP Address under modem tu lak (xx.xxx.xxx.xxx)

description & IP address
6. kalo dah jumpa IP Adress korang, kat cmd td gak... korang taip ping xx.xxx.xxx.xxx -t. contohnyer 'ping 01.234.567.890 -t' lps tekan enter, akan kuar mcm kat bwh nie nonstop.
reply from xx.xxx.xxx.xxx: bytes=32 time<1ms TTL=128
7. kalo x jd, guna 'default gateway' utk ganti ip adress td (langkah 5). so, kalo dah jd mcm gambar kat atas nie kira jadi la kot :p biarkan kekotak cmd tu slagi korang on tenet. jgn tutup lak. 

p/s: aku guna win7 ultimate + celcom broadband 5gb

8 comments:

  1. selalu buat benda alah ni... hehehe

    ReplyDelete
  2. rajin2 la buat benda alah nie k. budak IT katakan ;) hehehe

    ReplyDelete
  3. x sia² diploma ko tu wan...

    ReplyDelete
  4. sia² jd arkib slama 7 thn :p

    ReplyDelete
  5. dah jadi ! seronok kodd :)

    ReplyDelete
  6. bukan seronok aje;) 2-3ronok dah nie :p

    ReplyDelete
  7. oooo ok ni, blm pernah buat.. nnt aku buat. Ape2 hal time kasih bebanyak ye.

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com