Out There We Are One

OBESITI

kuat tido pun leh obes tau :p hihihi...
sori ek lmbt update ari nie. agak bz sejak pg td. tp dah tau nak wat pasal ape. hehehehe... aku nak citer pasal obesiti. kalo nak sedap kena panggil teknologi 5G la... Gemuk, Gempal, Gebu, Gendut & Gondol. muahahaha...pg td ms otw ke opis, mcm biasa layan HOTfm. topik pg td bkaitan isu Malaysia berada di kedudukan no.1 Asia & no.5 Asia Pasifik masalah OBESITI! dahsyat x dahsyat la rakyat Malaysia skrg nie. tu ler... mkn lg mcm². nasib baik aku nie jenis susah nak naik badan even melantak x ingat dunia. hihihi...
abad ke 17 pun dah ade obesiti
merujuk pd definisi, Obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek. phidap obesiti nie mpunyai peluang yg amat cerah utk dpt kencing manis (diabetis), darah tinggi, kegagalan buah pinggang dan juga serangan jantung (heart attack). dl org panggil nie penyakit org kaya. skrg nie x de dah. yg x kaya pun leh kena tau. org muda pun ade risiko gak.
menyiarap aje dah leh beli barang :p
kadang² aku terfikir gak nape ler org² zaman dl sihat² belaka. tp yg aku nampak cuma satu aje. teknologi! semakin maju teknologi, semakin malas manusia. sume dihujung jari. leh order barang online, leh byr bil online. automatik sume jd malas nak bjln kesana kesini. padahal bjalan tu salah satu drpd senaman ringan utk kesihatan. begitu gak dgn kemunculan pelbagai produk kesihatan. makan ubat nie aje leh kurus, makan ubat tu aje leh slim. demam skit mkn ubat. pening skit mkn ubat. sumenyer bgantung pd ubat. dlm ubat tu ler mcm² bahan kimia ade. skrg x rasa... tunggu dah nak pencen nanti, mula ler sakit sendi ler, tulang reput ler. sbb tu aku x suka sgt g klinik atau pun hospital. kadang2 ubat yg doktor bg aku buang! hahahaha.... kalo dah kritikal sgt aje br aku terpaksa mkn ubat. tu pun kena paksa. hihihi....
kategori berat badan
selain drpd tu, fizikal seseorang pun main peranan penting gak. maka, tercipta la Indeks Jisim Badan (BMI). nie sukatan utk ukur tahap keobesitian seseorang. cara nak kira adalah berat dibahagikan dgn 2xketinggian. so, nanti kita leh tau kategori berat kita sm ade berat ideal/unggul atau pun sbaliknyer. actually sukatan tu lebih kureng nak tau lemak² dlm badan. lemak perlu dlm badan. cuma jgn ler tlalu kureng atau pun tlalu byk.
formula pengiraan
aku pun dah calculate aku punyer BMI. berat (67kg) / tinggi (1.7mx1.7m) = BMI 2.32 hahahaha.... skali aku dlm kategori Overweight pulak dah :-ss seram nie! nampaknyer aku kena buang lemak skit. hehehe.... antara artis yg bjaya menguruskan berat badan spt Syanie, Aizat, Nik Sayyidah (Mek) serta Chef Zam. nanti korang gugel la sendiri pic² diorang tu k. bl bab gemuk jd kurus nie, bkn la sbb nak cantek ke ape. kena buang tanggapan tu jauh². kena anggap sume itu adalah kerana kesihatan. utk jangka masa panjang gak. kalo slim tp x sihat wat pe kan? so...jgn abaikan kesihatan OK. jgn smpi nasi jadi bubur sudah ler even bubur tu leh mkn lg :p sblm aku stop bebelan aku ari nie, cuba korang check BMI korang lak? bape agaknyer? hehehe....
amalkan pemakanan yg bkhasiat

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com