Out There We Are One

Aplikasi PrintScreen / ScreenShot

ext nie mmg awesome! x caya? jom kite terjah! hehehe... ext nie fungsinyer lebih kureng mcm korang printscreen ape2 yg tpapar kat monitor korang tu. biasanye kite akan tekan aje butang prtsc kat keyboard pastu paste kat mn2 aplikasi grafik spt paint, photoshop dll. tp biasanye kena crop utk dapatkan ape yg kite nak kan.

so... skrg ade cara lg mudah. skureng2nye lg mudah drpd butang prtsc la :p pernah dgr Awesome Screenshot (AS)? yg pernah dgr tu, sila abaikan. yg blum dgr... meh aku nak story mory skit.  AS nie memudahkan keje korang utk snap pic dlm monitor. x kisah la beso mn skali pun minitor korang tu. contohnye mcm blog aku nie, leh snap pic smpi pjg bjela kat bwh! x paham? meh aku bgtau step by step... memandangkan korang guna  pelbagai browser, so aku explain ikut browser yg aku guna k. aku guna Google Chrome (sbb laju kalo loading) hehehe....
1st skali korang klik kat butang Customize & Control yg ade simbol spanar tu. pastu menu akan kuar, korang  pilih Tools > Extensions

pastu korang klik Get more extensions. kalo x kuar spt pic kat bwh nie, korang [klik sini]


dibahagian 'Search options', korang taip Awesome Screenshot & tekan enter. nanti kuar list ext yg bkaitan. korang pilih Awesome Screenshot : Capture & Annonate. klik butang add to chrome.


akan kuar kekotak Confirm Installation, korang pilih Install.


slps installed, ext tu akan tpapar dpenjuru atas kiri sblh adress bar dlm bentuk bolat ade kaler2 kat dlm tu. hahahaha... x reti aku nak explain cam ne :p leh rujuk pic paling atas utk gambar lebih jelas :D


jom kite cuba try test dl k :)) sbg contoh... aku nak screenshot blog aku yg panjang bjela nie. ade 3 pilihan. tp aku pilih 'Capture Entire Page'. nanti korang try & error yg lain2 k.


sudah tentu kena buka blog dl. pastu korang klik aje mende bulat tu. ext tersebut akan snap ikut pilihan korang. mcm aku pilih Capture Entire Page, so stiap inci blog akan disnap ala2 scan gitu. korang x yah wat pape. tunggu aje smpi abis scan pastu automatik ext tu akan buka tetingkap baru spt pic kat bwh nie. ext nie bkn stakat screenshot aje, tp kite leh edit kat picture tu. nak wat bulatan ke, nak letak tulisan ke, nak crop ke, nak buat kotak merah mcm aku buat kat pic bwh nie ke. mcm2 la...tp x de la byk mn. basic aje.


bl korang dah edit, dah puas ati, buleh la klik butang DONE. pastu klik butang 'save image as a file' utk simpan dlm pc korang.


hasilnyer? jom tgk ape jadi bl aku screenshot blog aku yg panjang bjela tu :))


amacam? awesome x? hahaha.... selain drpd versi [chrome], korang leh muat turun versi lain [firefox] & [safari] selamat mencuba!
  • Capture Visible Part of Page - snap apa yang kelihatan dalam monitor saja
  • Capture Selected Page - snap mengikut pilihan anda
  • Capture Entire Page - snap keseluruhan walaupun tak kelihatan dalam monitor

step by step kat youtube

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com