Out There We Are One

Matawang Malaysia Baharu 2012 (Syiling & Kertas)

antara rekabentuk grafik matawang baharu
RM20 diperkenalkan semula selepas 16 tahun dihentikan
"Malaysia bumi bertuah. Kaya dengan keunikan budaya dan keindahan alam semulajadi. Inilah warisan yang mencorakkan identiti kita. Identiti yang kekal dan terus berkembang mendukung perjalanan kita untuk terus menempuh kejayaan sehingga hari ini. Hari ini kita meraikan kekayaan dan kepelbagaian warisan negara dengan pelancaran  mata wang Malaysia siri baharu. Siri yang bertemakan Keunikan Malaysia. Menggabungkan ciri keselamatan yang terkini. Setiap wang kertas dan duit syiling mempamerkan kekayaan negara kita, daripada khazanah seni dan kraftangan, kepermainan tradisi, hidupan liar yang mengkagumkan, bunga-bungaan yang mempesonakan, hidupan laut penuh keajaiban, kekayaan dan kepelbagaian hasil bumi, sehinggalah keindahan alam semyulajadi yg menakjubkan. Duit syiling pula mengabadikan seni kraftangan tradisioanal dan keindahan flora negara, berlandaskan prinsip-prinsip yang menyatukan kita. Inilah simbol kebanggaan kita. Khazah warisan inilah yang menjadikan siapa kita, yang mendefinasikan kita. Inilah Keunikan Malaysia."




dah layan video? skrg jom kite layan koleksi matawang Malaysia baharu yang bakal digunakan pada tahun 2012.

RM1 (biru)
Wau Bulan (Kelantan)

RM5 (hijau)
Burung Kenyalang (Sarawak)

RM10 (merah)
Bunga Pakma (Sabah)

RM20 (jingga)
Penyu (Terengganu)

RM50 (hijau)
Kelapa Sawit (Pelbagai Negeri)

RM100 (violet)
Gunung Kinabalu (Sabah)
amacam? gerek tak rekabentuk grafik matawang Malaysia yang br nie? buleh la thn;) yg aku pasan cuma RM50 aje kekal coz sm mcm aku guna skrg nie. lps tu RM20 diwujudkan kembali stelah kali terakhir dgunakan pd tahun 1995. pernah tgk RM20 yg lama?

1995
time tu RM20 kaler coklat ;) masih guna simbol $ :D blatarbelakangkan Bangunan Parlimen. Ogos 1975 ditukar kepada nama Ringgit. sblm nie guna nama dollar. maklum ler... kena jajahkan dl :p tahun 90an baru simbol $ ditukar kepada simbol RM. so... mulai 2012, kita akan guna duit versi br;) slmt tinggal versi lm :D

tinggal kenangan :p
ops! lupa pulak dgn duit syiling. nasib baik tetiba teringat :p huhuhu...

Duit Syiling 
itu saje cer citer pasal matawang Malaysia yg br... kalo nak beli 1 set yg bharga rm300, leh beli direct kat BNM tau! Adios Amigos... (jgn lupa klik butang like :p)

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com