Out There We Are One

Hari Wilayah Persekutuan & Skim Amanah Rakyat (SARA) 1Malaysia


1 Februari 2012. Selamat Menyambut Hari Wilayah Persekutuan kepada semua warga WP Kuala Lumpur, WP Putrajaya & WP Labuan. selamat bercuti2 Malaysia ;) hehehe.... walaupun aku jauh dr WP Putrajaya tu... aku tetap cuti OK. wakaka :))

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (SARA 1Malaysia) merupakan suatu Skim khas yang diperkenalkan oleh Kerajaan Malaysia bertujuan untuk menggalakkan penyertaan golongan berpendapatan rendah menabung dan melabur di samping untuk membantu mereka menangani kesan kenaikan kos sara hidup semasa. Skim ini dikendalikan dengan kerjasama Permodalan Nasional Berhad (PNB) serta institusi-institusi kewangan terlibat.

Melalui Skim ini, rakyat Malaysia yang berkelayakan akan berpeluang untuk memohon pinjaman berjumlah RM5,000 daripada institusi kewangan terlibat untuk melabur dalam Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia) yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), dan akan menerima bayaran insentif yang menarik ke atas tabungan dan pelaburan yang dibuat.
SARA 1Malaysia nie, korang dah apply ke? dah 2 hari pmohonan dbuka sejak dlancarkan pd 12 Januari 2012. permohonan ini dbuka slama stahun shj (30 Januari 2012 - 29 Januari 2013) atau smpi abis stok (rm500juta). fuiyo!!! mn2 yg tdahulu ler. tbuka kpd semua warganegara Malaysia lepasan SPM smpi ler usia sblm pencen :D hehehe... tapi pastikan gaji korang antara rm5ratus - rm3ribu aje. kalo korang dah ade simpanan ASNB rm10ribu ke atas, abaikan saje tawaran nie tau :p
nak join skim nie sm ade guna duit sendiri atau buat loan bank. rm5ribu aje. tp kalo ade cash, better guna duit sendiri ler. korang labur rm5ribu, tiap2 bulan korang akan dpt lebih kureng rm134 secara tetap selama 5 thn (60 bulan). tp kalo korang buat loan bank rm5ribu, tiap2 bulan korang cuma dpt lebih kureng rm50 setelah ditolak bayaran loan. kalo x de cash, tpaksa gak buat loan kan. yg penting lps 5 thn korang akan dpt blk rm5ribu :D kiraan dia lebih kureng mcm nie.... rm5ribu + rm134x60bulan = rm13040. korang untung rm8040 kalo labur guna duit sendiri. peerrrgggghhhh!
aku rasa mcm nak join gak. tp memandangkan ade masalah skit, tpaksa ler tangguh dlm 2-3 bulan dl. harap2 byk lg stok la. skrg masa x sesuai utk join. maklum ler lg 5 bulan lg nak blangsung. kalo join gak, bkn stakat mkn ikan kering, silap hb ari2 mkn tulang ikan aje :)) wakaka... memandangkan peruntukan utk orang 'kita' lebih kureng 50% daripada rm500juta tu, better cepat2 korang join.

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com