Out There We Are One

HRMIS yang serba lembab!


Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia atau lebih femes dgn name HRMIS. dan aku percaya ramai yg fobia bila dgr perkataan HRMIS! 
nampak x? kalo x nampak, sila klik gambar tu :p 97.8% bersetuju yg HRMIS nie mmg bermasalah! dah btahun² aku guna HRMIS, still di takuk lama. drpd opis lama smpi la pindah ke opis baru. mcm tu gak. agaknyer kalo aku dah pencen, mcm tu gak HRMIS.
HRMIS nie dgunakan di jabatan² kerajaan shj. aku rs swasta x de kot gune sistem nie. lg pun sistem nie drpd pihak JPA. sistem utk rekod sgala maklumat seseorang penjawat awam. kalo buleh sume nak longgok dlm sistem tu slagi boleh. dsbbkan nak longgok bagai, tu yg ramai fobia giler bl dgr nama HRMIS. sbb ape? sbb tahap kelajuan dia yg mmg.... (maki dlm hati).
dsbbkan nak paperless, sumenyer dhujung jari. masalahnyer nak tunggu sistem loading mcm dihujung nyawa aje. mmg memerlukan tahap kesabaran diluar kemampuan manusia biasa. lebih kureng tahap dewata raya dah nie. x pun tahap degawan aje kot.
bygkan kalo 1.4 juta penjawat awam guna sistem nie serentak.. x ke bengong sistem nie dbuatnyer. mmg la x logik 1.4 juta tu... sbb tu aku suruh korang bayangkan aje :D hehehe..
ape guna wat survey kalo x de tindakan pape. x kan nak tunggu undi 100% br ade tindakan susulan. nak apply cuti pun amik ms lebih kureng 15 minit. berbanding kalo isi borang manual cuma sminit dua aje dah setel. tu blum time isi LNPT! pergh.... silap hb, shari suntuk kena ngadap HRMIS nie kat opis. buang masa lg kan.
HRMIS nie hanya boleh dbuka guna Internet Explorer (IE) sahaja. dan mmg sedia maklum IE pun 2x5 lembab mcm siput sedut! bl dah buka HRMIS guna IE, konpem la btambah lembab bl nak loading. smpi satu tahap rs nak pijak2 aje pc eveb bkn slh pc tu pun :D hihihi... mcm la x tau punyer la byk browser yg blh dgunakan spt Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari dll. tp nak gak guna IE yg lembab tu.
aku pun dah mls nak komen byk. ckp ngan diorang pun serupa mcm aku ckp dgn mangkuk tandas. korang jgn pk aku pernah ckp dgn mangkuk tandas pulak :)) wakaka... andaian aje tu :p hehehe...
kpd pihak yg bkenaan... sbg pengguna tegar sistem HRMIS yg lembab giler nie, aku harap akan ade perubahan dlm sistem HRMIS sejajar dgn transformasi yg dlaung²kan selama nie. x kisah la korang nak buat sistem tu jd mcm transformer ke ape ke, yg penting mesra pengguna! sistem tu kasi update guna program yg lebih ringan ke. buleh buka melalui pelbagai browser ke. tingkatkan kelajuan internet ke. bg pc yg up to date ke. kalo sume up to date, keje pun leh up to date! nak keje cepat aje... tp x nak bantu bg cepa!. ape daaaaaa....

3 comments:

  1. baru ko tau!!syabas syabas sbb ko pengguna tegar..hihi..
    aku rasa KKM jek yg selalu probs..kementerian lain ok rasanya..

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Pengalaman yang sama.. sungguh manis rasanya bak madu :P

    ReplyDelete
  3. sume kementerian mcm tu ;) madu ke? mcm racun aje :)) wakaka

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com