Borang Permohonan Berkahwin (Lelaki)


lebih kureng jam 10 pagi tadi, aku ke Pejabat Agama Daerah (PAD) Kluang, Johor dtemani ayah aku. nak g sorang2 cuak lak. hehehe... kalo tmpt lain stakat pos borang pun dah OK. tp kalo kat Johor nie kena anta byhand oleh pemohon sendiri. bkn ape, ade sedikit temuduga oleh pegawai agama. bl bab temuduga aje konpem aku terus cuak x kira la temuduga ape skali pun ;) hehehe... temuduga dgn pegawai agama nie ibarat ujibakat mencari imam muda :)) wakaka... mlm td mcm2 pk ape ler soklan2 yg bakal ditanya. yg penting pastikan dokumen lengkap. antaranya adalah borang permohonan berkahwin, salinan MyKad pemohon, salinan sijil kursus kahwin, laporan ujian HIV, surat akuan status bujang dan salinan MyKad 2 org saksi lelaki yg bkn ahli keluarga.

smpi aje kat PAD Kluang, aku terus ke aras 1 jumpa dgn pegawai2 yg bkenaan. lps serah borang, aku kena tunggu giliran utk dtemuduga. jeng jeng jeng... pegawai ppuan daaaaa... ms dok dpn ustazah tu, aku dsuruh isi borang maklumat peribadi. dlm borang tu ade gak checklist soklan2 yg akan ditanya kpd bakal pengantin. sblm aku dtg nie mmg aku x prepare pape pun. bkn x de ms nak prepare, tp mls nak baca & hafal mende yg aku sendiri x tau ape soklan yg bakal ditanya. takut tlalu fokus nanti terus blank. so... aku dtg dgn slamba aje ler. redha & tawakal :p hehehe...

antara soklan2 yg ditanya adalah mengucap kalimah syahadah, bacaan al-fatihah & doa qunut. slain tu ade gak soklan2 bkaitan dgn pkahwinan. tp maybe aku 'bernasib baik' cuma ditanya 3 soklan tu aje. sblm tu ade problem skit dgn borang aku tu coz alamat MyKad aku di Muar, Johor. kalo ikutkan kena anta borang ke PAD Muar. walaupun aku dah sertakan pengesahan perubahan alamat oleh JPN, diorang x bape nak terima sgt. so.. ustazah cadangkan supaya aku wat surat pengesahan bmastautin di Pejabat Tanah yg bhampiran. maybe disbbkan problem tu, cuma 3 soklan aje yg smpt ditanya. maklum ler, diorang pun nak proses cpt2 coz ade lg bakal2 pengantin yg nak kena temuduga ;) sblm tu ade gak sorang mamat tu kena reject borang sbb alamat MyKad kat Mersing. maybe dia pun tinggal di Mersing. cuma bakal isteri dia aje dok area Kluang. so, mmg patut ler dia kena submit borang kat Mersing. lain la mcm aku nie, even alamat MyKad kat Muar, tapi aku dh jd warga Kluang sejak 1992 lg. cuma dolu2 mls nak tukar MyKad aje. hehehe...

berbalik kpd sesi temuduga... ms dsuruh mengucap 2 kalimah syahadah tu, nasib baik lepas. begitu gak dgn bacaan al-fatihah. ntah mcm mn bl dsuruh baca doa qunut tetiba aku blank. nasib baik ler ustazah tu tolong 'start enjin'. aku pun samb baca smpi abis walaupun tgagap2 sbb nebes punyer pasal. aku sempat jeling kat borang checklist tu, ustazah tick LULUS. oh yeah! dah boleh kawen! wakaka.... sementara diorang nak kuarkan surat kelulusan, ustazah tu suruh aku p bangunan sblh wat surat pengesahan mastautin. lps aku serahkan surat pengesahan tu, permohonan berkahwin aku pun diluluskan. so... sgala dokumen2 yg bkenaan boleh dberi kpd bakal isteri utk dserah kepada PAD Tawau, Sabah. nape? x pcaya ke :p bulih bah kalau ko :p hehehe...

walaupun borang pihak lelaki dah setel, tp urusan nie lum selesai spenuhnyer slagi x dpt kelulusan drpd pihak ppuan. so... kena tunggu borang nie slmt smpi ke PAD Tawau & tunggu respon drpd pihak diorang. harap2 dipermudahkan segala urusan. amin...

2 comments:

  1. proses nak kawin mmg merumitkan skit..dulu laki aku pon cmtuh gak..tp nasib baik dpt bini area kl..so proses agak mudah skit..

    papepun all the best bro..aku pos hadiah jek la kt ko nnti sbb keadaan tidak mengizinkan..:D

    ReplyDelete
  2. mmg byk dugaan & dugaan yg kadangkala buat aku stress. dah ler keje kat opis pun stress. wakaka.... nasib baik la dpt bini area sabah. kalo dpt bini area amerika lg susah :p hehehe... ko bl due date? majlis aku bln 9 nanti lps raya ;) hihii

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l.com@my.com

Lu Langsi Wa Blogging Lagi...