Out There We Are One

AKHIRNYA! dapat rumah sewa. bulan depan pindah masuk :D


Alhamdulillah... akhirnya pencarian rumah sewa selama seminggu dua nie berhasil juga. tu pun last minute leh dpt. rezeki org nak kawen katakan... segala urusan dipermudahkan. sblm nie aku tnampak iklan kat blog pasal apartment utk disewa. lokasi kejadian adalah di Apartment Seroja, Putra Perdana, Puchong. x de la jauh sgt dr opis aku. lebih kureng 20 minit gak la. tuan rumah tu seorang blogger gak [klik sini]. namanye Encik Sharulnizam. ok ler tu blogger menyewa dgn blogger :)) wakaka... lps haallloooo haallloooo, kite org pun set time utk jumpa.

spt yg djanjikan, kite org jumpa di lokasi kejadian lebih kureng jam 3 ptg sabtu lalu. sblm menyewa kena la tgk dl kondisi tmpt yg bakal kite nak duduk tu kan. apartment nie boleh dikatakan agak baru lagi even dah start sejak thn 2003 lg. lama wooooo.... memandangkan apartment nie dah berusia lebih kureng 9 thn, x leh la nak imagine design mcm trend rumah zaman skrg lak. actually apartment nie br aje siap phujung thn lps. mcm biasa ler... masalah terbengkalai nie. tu yg amik ms 8-9 thn utk siap. sabo aje la kan. yg jd mangsa adalah pemilik rumah. nie kira OK la diorang siapkan gak. kalo dpt yg terbengkalai terus... pergh! dah ler x dpt rumah, hutang bank kena bayar lak tu. sabo aje ler. sbb tu skrg diorang wat konsep siap br beli. tp aku tgk ade aje lum siap org dah beli. bkn ape... kalo beli time lum siap lebih murah drpd yg dah siap. so, kena berani amik risiko la kan. 

eh eh eh... melalut lak aku. berbalik kpd citer td. aku pun bjumpa dgn Encik Sharulnizam. dia dtg sorang aje. aku lak dtg dgn aweq aku. maklum ler nak tgk umah kena bw aweq coz lps kawen nanti dia la nak hias itu ini. so... kena pastikan dia rasa selesa & selamat. kalo x, mau bnanah tinger kena bebel kalo dok umah yg dia x puas ati. lelaki nie sempoi aje. campak ler mn2 skali pun... leh aje hidup :D hehehe... 

kondisi apartment mmg OK. maklum ler baru lg. x de org stay lg sblm nie. ade swimming pool tau! ari2 leh terjun tiruk :p yg penting kawasan apartment nie berpagar & ada kawalan keselamatan di pintu masuk. pastu 1 parking lot utk stiap penghuni. x yah pening2 nak berebut parking coz parking lot dah siap tulis no umah. x leh nak sesuka ati parking tmpt org. bab design & style dlman rumah x leh nak demand sgt coz sedia maklum apartment nie lahir pada era 9 thn yg lalu :D hihihi...

lps tawar menawar, aku pun balik. kena diskus dgn aweq aku dl. paham2 aje la kan :p ms otw nak blk umah, ntah mcm mn leh terjumpa rumah sewa kat taman area tmpt lama aku! sblm nie aku dah survey tmpt tu. iklan nie br kuar kot. terus call no yg tertera. dlm 10 minit, owner rumah tu pun smpi. nama dia Encik Wong. x smpt tanya nama penuh. maybe Wong Fei Hung kot :p hehehe...

taman nie dah lama. Taman Dengkil Jaya namanyer. rumah pun jenis lama. kondisi 75% OK. byk nak kena repair. apek tu paksa aku masuk bln nie gak. aku x nak ler sbb dah sparuh bulan, pastu kena bayar sewa sbulan. x aci woooo... aku suruh apek tu kasi clear rumah nie & repair ape yg patut. bulan dpn br aku masuk. memandangkan umah sewa lama aku cuma skangkang kera aje, x de masalah aku nak sesuaikan diri kat kawasan sini. leh jumpa blk jiran2 lm. bank dekat, pasar mlm dekat, kedai runcit dkt, bengkel motor/kereta pun dkt, kedai mkn pun dkt. 

apek tu nak sewa rm500 sbulan. lps pujuk rayu bagai... akhirnya apek tu mengalah gak & turunkan harga sewa kpd rm450. aku bg alasan rm50 tu nak isi minyak kereta pergi balik keje nanti. wakaka :)) bg aku harga tu pun kira murah kalo nak compare dgn harga market skrg nie. susah woooo nak jumpa rumah sewa bwh rm500! dah ler umah sewa nie 2 tkt! tp jenis kos rendah ler. tu yg leh dpt harga mcm tu. kalo x konpem sewa rm1000 sbulan! 

memandangkan rumah sewa kat taman nie dkt gak dgn opis aku. terus aku book. aku kena smpi opis lebih kureng jam 7:30 pagi coz nak berebut parking free. kalo x kena caj rm10 shari. di luar kemampuan aku beb. so, aku byr sparuh dl. lagi sparuh aku byr masa nak masuk nanti coz aku nak tgk apek tu kasi clear ke x rumah nie. kalo x clear mmg sparuh tu aje ler aku byr. hehehe... ada masa lebih kureng 2 minggu lg utk aku packing barang2 aku. bln dpn aku akan pindah ke rumah sewa baru. lps tu perah otak mcm mn nak kasi rumah nie jadi rumah. hahaha.... maksud aku sgala perabot & peralatan rumah. aku masuk nie mmg 100% kosong. bawa diri aje ler. 

so, kepada Encik Sharulnizam... minta maaf bebanyak sbb x jd nak menyewa kat apartment tu. kpd sesape yg tcari2 rumah sewa area Puchong, sila la kontek Encik Sharulnizam di facebook [klik sini], blog [klik sini] atau pun twitter [klik sini]. tu pun kalo ade kosong lg la. sape cepat dia dpt :D


1 comment:

  1. Terima kasih atas iklannya. Ada juga hit ke blog saya datang dari blog tuan. Rumah saya pun bakal kosong hujung April 2016. Sekiranya masih ada yang mencari, boleh la lihat maklumat lanjut di http://www.petai.net/2016/04/rumah-sewa-apartment-seroja-putra-perdana-puchong.html

    Tumpang iklan ya tuan. :)

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com