Out There We Are One

Kalau mahu menegur suami perlu kena caranya. Jangan membebel sebab kita adalah isteri.

"Tidak patut sekiranya aku tidak bersabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak, membasuh pakaian untukku, menyabung nyawa melahirkan zuriat-zuriatku, membesarkan anak-anakku, dan tempat aku mendapat hajatku?Sabarlah, kerana sesungguhnya keadaan itu tidak lama.Pasti akan pulih sendiri." - Saidina Umar Al-Khattab r.a
ayat di atas adalah sedikit sedutan dr kisah Saidina Umar Al-Khattab r.a yang bersabar dgn bebelan isterinya. panjang kisahnyer, tp mls aku nak copy sume. korang try la gugel k :p kalo x mbebel @ bleter... bkn ppuan namanyer :p hehehe... lelaki hanya mampu mjadi pendengar setia x kira la  kalo dah smpi tahap bnanah telinga mdengarnyer :)) ape yg penting SABAR :D pastu SENYUM. tp sllnyer mmg susah la nak senyum kalo lps kena bebel :p hihihi...

aku nie suka bdiam diri bl org bebel. 24jam mbebel, 24jam bdiam. hehehe... bdiam diri tu pun salah satu teknik mengawal kemarahan dlm diri. bl marah, cuba diam... tarik nafas... lepas... (buka lepas kentut tau...). actually aku nie panas baran. tp bukan jenis yg bantai org. stakat nie x pernah lg bantai org slain adik² aku :)) wakaka... panas baran aku jenis yg suka hempas barang bila tahap amarah dah melepasi 7 lapisan ozon atmosfera. paham x? aku pun x paham :)) wakaka... 

so, mn lg baik? bdiam diri atau hempas barang? jeng jeng jeng... tau x marah tu amalan setan. kalo nak jd setan, sll ler marah² k. setan mesti suka sbb geng dah btambah utk lepak² kat neraka nanti. teh tarik satu siap!
"Sesungguhnya besarnya ganjaran berkadar terus dengan besarnya bala’. Sesungguhnya jika Allah mencintai satu kaum, Dia menurunkan bala’ kepada mereka. Sesiapa yang redha maka Allah redha kepadanya dan sesiapa yang marah maka Allah murka kepadanya."
aku kawal marah dgn bdiam diri. bkn mudah nak diam diri dlm keadaan marah. diam diri bukan bmaksud pendam perasaan marah tu. tp cuba kawal perasaan marah. kena kasi turun temperature (betul ke aku eja nie...) drpd high level ke low level. pastu lepaskan melalui senyuman :D kalo pendam tu yg bahaya. skali lepas kebabom mcm bom atom yg gugur di.... kat hiroshima ke nagasaki ek? x pe la...abaikan aje. ade org kata kalo marah dlm keadaan duduk, kena la bdiri. kalo bdiri, kena la duduk. tapi kalo tgh memandu? time slow... automatik jadi laju bl marah. begitu ler sebaliknyer ;) hehehe...

aku sll gak byk paper yg suami bantai isteri sebab x tahan bebelan. risau gak kalo jadi mcm tu kat aku. tp insya'Allah... kena ikut style Saidina Umar Al-Khattab :D yg mn baik kena la ikut, tul x :D lg pun dah 3 dekad aku hidup... x de lg kes aku bantai org :)) paling cikai pun bantai dgn ayat kaw² aje la :D pedas & panas :p aku tjumpa satu artikel mengenai hukum isteri bebel terhadap suami...
Kata salah seorang penceramah, "Dosa isteri akan terjebak pada suami. Dosa suami dia tanggung sendiri. Dalam erti kata lain, kata penceramah tu, walau apa sekalipun keadaan/sikap suami, kita janganlah menambahkan dosa kita dan dosanya. Walau apa keadaan sekalipun tugas kita adalah taat. Melainkan dalam hal yang melibatkan maksiat. memang sukar, tapi kalau kita membantah, dosanya pada kita, dan pada suami sedangkan suami perlu menanggung dosanya sendiri lagi. Pernah juga seseorang menasihati saya. Kalau mahu menegur suami perlu kena caranya. Jangan membebel sebab kita adalah isteri. Segalanya perlu berhemah. Jangan compare2 suami kita dengan orang lain. Memang sekali fikir, asyik isteri saja yang mengalah. Tapi sebenarnya bukan begitu. Mengalah bukan bererti kalah. Tapi kita mengalah untuk mengelakkan dosa. Antara dosa dan ego mana yang lebih penting? Jadi sebenarnya salah satu jalan yang mudah untuk ke syurga, tetapi tetap juga menjadi laluan yang senang sekali untuk ke neraka. jadi fikir-fikirkanlah."
bagi aku senang aje. bak kata wonderpet, "Apa yang penting? Kerjasama!" hehehe... zaman skrg suami isteri sm2 keje kan. so, dah tentu ler sm2 penat. kena pandai bahagi tugas dirumah. tp x perlu smpi buat jadual giliran lak :D dah mcm budak asrama lak ;) hehehe.. x kira la pihak suami atau pun isteri, bila perlu sesuatu contohnya basuh baju. cuba cakap mcm nie, "Minta tolong basuhkan baju boleh?" kan molek bila mdengarnyer. kena paham, sm2 keje...sm2 penat. org penat bl dpaksa buat something dgn cara x bape molek... ini makan dia! wakaka... contohnya mcm nie, "Nape malas sangat nak basuh baju! Itu pun nak kena suruh ke? Tak boleh harap langsung!" contoh aje tu tau :)) aku rs sape² la yg tgh penat bl kena sound mc tu, agak² mcm mn emosi time tu? btukar hijau kot? wakaka :))

kalo kita tak suka seseorang buat perkara yg kita sendiri tak suka, kita pun jangan buat apa yang seseorang itu tak suka terutama perkara itu kita sendiri tak suka. contoh paling simple, kita tak suka orang tu bebel kat kita. rasa rimas la, boring la, tension la. tapi dalam masa yang sama kita sendiri dok bebel 24 jam kat dia. amacam? rasa oren ke strawberi? off topic jap;) korang pcaya x? lelaki sanggup teman aweq dia shopping shari suntuk, sedangkan wanita belum tentu sanggup teman pakwe dia shopping walaupun hanya beberapa jam saja :D hehehe...

aku mmg suka bebel. tapi bebel aku dalam blog aje :)) tu yg panjang bjela :p wakaka... aku percaya 100%, kalo lelaki kat dunia nie kuat membebel smpi 24 jam, konpem ramai wanita masuk wad ICU =)) jangan mare :p
korang kuat bebel x :p hehehe

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com