Out There We Are One

Dompet tercicir dipulangkan ke bank? Selit no. hp dalam dompet?


Dompet tercicir dipulangkan ke bank? bukan ke kena pulang ke Balai Polis berhampiran? ntah... mn² pun boleh kot. asalkan smpi kepada empunya dompet.

begini kisahnyer... jeng jeng jeng! tadi lebih kurang jam 1 ptg, masa aku & member aku otw ke masjid, aku tsepak something. aku pasan dlm tu ade duit. RM12 + RP1JUTA! nasib baik rupiah aje :p sah! ade org tcicir dompet nie. aku pun selongkar dlm dompet tu utk cari no tel utk dihubungi kalo ada. terjumpa satu no, tp x kenal la pulak. siap org tu tanya mcm mn leh tau no dia. aku ckp ler no tu ade tertulis dlm kertas yg tselit dlm dompet yg tcicir. 

aku pun terus ke masjid dan suruh member aku simpan dlm poket baju melayu yg beso tu :p hehehehe... lps selesai solat jumaat, aku terus ke Bank Islam yang berhampiran dgn opis aku. actually ms aku selongkar dompet td tu aku terjumpa kad kredit Bank Islam. so, aku amik keputusan utk tanya pegawai bank kot² diorang leh detect maklumat empunya dompet nie based on kad kredit tu. aku malas nak g Balai Polis sbb nak drive lg. dah ler susah nak dpt parking free kat Putrajaya nie. kalo urusan lmbt, kompem penuh parking :D

aku terus ke kaunter Bank Islam dan story ape yg berlaku smbl menunjukkan dompet yg aku jumpa tu. aku ckp aku nak no hp empunya dompet nie utk aku kontek. aku ckp kat pegawai bank tu, empunya dompet nie ada akaun Bank Islam. memandangkan setiap bank ade prosedur dimana maklumat pelanggan adalah rahsia, pegawai bank tu pun amik IC dlm dompet tu & check dlm sistem. aku tgk pegawai bank cuba mhubungi seseorang. maybe dia dah dpt detect no hp empunya bank tu. pegawai bank tu ckp kejap lg org tu otw dtg amik dompet dia. 

lega skit bl dah dpt kontek empunya dompet tu. aku pun gerak blk opis tanpa menunggu empunya dompet tu dtg. yg penting urusan dan selesai. cc kat opis aku tanya nape x tunggu org tu dtg amik dompet? leh jumpa & ucap terima kasih. hehehe ;) x pe la, yg penting ikhlas nak tolong. aku percaya org tu tetap akan ucapkan terima dr jauh. aku pun dr jauh ucapkan... SAMA-SAMA :D hehehe...

so, kalo korang jumpa dompet kat mn²... x perlu anta Balai Polis dulu. pertama! cuba cari no hp atau ape² no yg boleh dihubungi yg ade dlm dompet tu. kedua! kalau x de, tgk kad bank mn yg ade dlm dompet tu. ketiga! dapatkan maklumat dari bank. suruh pegawai bank kontek empunya dompet ;) keempat! jika x de no kontek mahu pun x de kad bank atau pun bank x leh bantu, baru hantar ke balai polis berhampiran. 

bkn ape, anta Balai Polis pun kadang2 amik ms yg lama utk cari empunya dompet tu. maklum ler... polis pun x tau no kontek empunya dompet tu. maybe polis kena kontek jabatan pendaftaran negara. x pun polis tunggu empunya dompet wat report kehilangan ic. kalo report kat balai polis yg sm kite anta dompet tu ok la. kalo tmpt lain...amik ms gak kan. so... cuba cari info kat bank. tu pun kalo x menyusahkan diri utk membantu org lain :D
nasihat aku, pastikan korang selitkan no kontek dalam dompet. just utk langkah bjaga² kalo pape hal yg x diingini berlaku spt tcicir dompet. senang org nak kontek kite kan :p

3 comments:

  1. prihatin dan bertanggungjawab..

    ReplyDelete
  2. bernas juga idea nih...btw, keep up the good job...mmg warga prihatin la, thumbs up!

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com