Out There We Are One

Rakyat Malaysia ke Angkasa Lepas dengan bayaran RM300ribu sahaja


Pada 2015 nanti, rakyat Malaysia dan di rantau Asia bakal berpeluang mengembara ke angkasa lepas menerusi projek yang bakal dilaksanakan di Jasin, Melaka. Menerusi projek itu, sebuah ‘space pod’ akan dibina dan mereka yang berkemampuan boleh menaikinya untuk dilancarkan di angkasa lepas dan berada di sana selama 10 minit.
Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor berkata, projek itu dijangka dimulakan Disember ini. “Melalui perbincangan dengan kerajaan negeri, kita sudah mendapat tanah yang sesuai dan pelabur juga ramai yang berminat dengan projek ini,” katanya yang ditemui selepas majlis iftar angkasawan negara bersama 45 anak yatim dari Rumah Anak Yatim Nur Salam, Chow Kit di Restoran Rebung Chef Ismail, di sini, semalam.
Menurutnya, mereka yang berminat perlu membayar sebanyak USD100,000 (RM300,000 dan perlu mengikuti kursus pendek.
“Saya yakin projek ini mampu mempertingkatkan industri pelancongan kita malah mempromosikan pelancongan angkasa yang semakin mendapat tempat sekarang. Malah dengan usaha sebegini, kita mampu mengurangkan kos orang ramai mendapatkan pengalaman hebat ke angkasa lepas. Bagi saya, semua orang harus mengambil peluang ini,” katanya.
Menurutnya, platform projek itu diusahakan Persatuan Pelancongan Angkasa Malaysia manakala beliau berperanan sebagai peneraju. - MyMetro


amacam? best x? tapi 10 minit aje la di ruang angkasa lepas ;) berbaloi ke dengan bayaran RM300ribu tu? memandangkan projek nie bmula bulan Disember 2012, ade masa 2 tahun lg sblm dilancarkan pada 2015. so, leh start menabung dari sekarang. paling kurang kena simpan RM400 shari! wakaka :))

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email admin@d0d0l.com