Out There We Are One

[MIGRAIN] Punca dan Rawatannya oleh Pak Hasan!


ms aku blk kg baru² nie aku smpt g rumah pak hasan, tukang urut tradisional kat area skudai. actually bini aku yg nak urut pale dia coz sll sakit pale. pendek kata migrain la. aku & mak aku pun tumpang skaki urut pale.

sakit? mmg sakit dia urut pale coz jari dia kaw2 cengkam pale. tu blum kena tang urat saraf kepala. tp best coz rasa lega lps tu. menurut pak hasan, punca migrain adalah dr dlm perut sendiri gak. maksudnye kalo jenis susah nak berak... konpem sll sakit pale. maybe sakit lain gak coz sgala 'sampah sarap' tkumpul dlm perut.

sbb tu dgalakkan ari² berak! wakaka... tp kalo jenis susah nak berak... masalah ler tu :p hehehe.. aku pernah dgr gak kalo ari² berak, badan sihat coz mende² yg x spatutnyer kuar dr badan. pastu mende baru masuk. lebih kureng mcm kitar smula ler. bygkan kalo x kuar, tp dok masuk aje... pergh! kalo kentut bau tengek!

pak hasan cadangkan supaya telan 2 biji pil julap utk mudahkan proses lawas. pastu telan dgn air kelapa muda. antara brand pil yg dsebut adalah BEACOLUX. kat kedai farmasi ade jual. skotak ade lebih kureng 30 biji. harga pun x smpi RM6. masa bertindak lebih kureng 5 jam slps telan pil tu. so... pandai² ler bajet ms bl nak telan pil tu k.

lagi satu pesan pak hasan, sesape ade migrain... dilarang makan 3 mende nie. yg pertama DAGING, yg kedua, SOS DALAM BOTOL & ketiga MAGGIE dan sewaktu dengannyer. elakkan mkn 3 mende nie terutama bg mereka yg susah nak berak :p

mujarab ke? wallahu'alam... kite hanya mcuba, Allah SWT yg maha penyembuh sgala pesakit. memandangkan pak hasan urut agak best walaupun sakit, maybe aku nak urut lagi bulan dpn sblm majlis aku :p hehehe...

lupa pulak aku. aku urut skali ari tu sbb resdung. so, kaw² dia urut area kepala & juga muka terutama area hidung. cengkam abis smpi rs nak tcabut hidung aku :p lps urut tu pak hasan tanya aku, sll mandi mlm ek? aku senyum aje :D so... lps nie pastikan mandi sblm jam 7. hihihi...

sblm aku stop mbebel, rajin² ler korang berak k :D kasi cuci itu perut. bl dah bersih... kurang skit penyakit ;) wakaka :))


lupa lg aku nak bgtau, pak hasan nie tukang urut tetap mak aku sejak bertahun2 lamanyer. mak aku strok ke, mak aku koma ke, mak aku bisa badan ke... dia la yg urut. Alhamdulillah dengan izin NYA.

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com