Out There We Are One

Takziah! Al Fatihah buat Allahyarhamah Sabturiah Faisal, Kampung Merotai Besar @myTawau


Innalillahi wa inna ilayhi raji'un! tersentak aku pepagi nie bl tbaca berita mengenai seorang gadis yg dirogol & dibunuh! kenapa di bulan Ramadhan yang mulia ini masih ada lagi Iblis yang terlepas? kenapa manusia akhir zaman lebih kejam dari binatang buas? sudah la lg 3-4 hari kita semua umat Islam akan menyambut Hari Raya AidilFitri. Semoga keluarga arwah tabah dengan dugaan ini.

yg aku tau sejak dl lg balakong tu boleh dkategorikan sbg BLACK AREA. x tau nape, maybe kejadian jenayah ini salah satu drpdnyer. 

Kampung Merotai Besar merupakan tempat tinggal mertua aku di Tawau, Sabah. so... secara tak langsung, aku terasa gak biler kejadian ini menimpa org2 dsana even aku x kenal pun. 

btw, ade something wrong dgn undang² kat Malaysia nie yg perlu dberi phatian. jenayah smakin mjadi². ntah mn silapnyer. adakah undang² ciptaan manusia takkan pernah menjadi? aku rasa mmg x mjadi sgt pun. sbb tu jenayah berulang meskipun dah keluar masuk penjara, melainkan hukuman gantung smpi mati.

sudah tiba masannye Malaysia sbg sebuah Negara Islam menjalankan hukum HUDUD.  undang² yg tiada cacat celanyer. undang² yg paling sempurna. undang² yg mberi keadilan kepada semua manusia sejagat. undang² daripada Allah SWT. menolak hukum HUDUD, sm spt mengingkari perintahNYA.

kenapa perlu takut untuk laksanakannya jika ia memberi kebaikan? kenapa takut dikenakan hudud jika tak buat salah? bagus juga kalau takut, skurang²nya serik nak buat salah. itulah tujuan hukum HUDUD. undang² buatan manusia nie kadangkala x menyerikkan org ramai. dah buat salah, buat lg. dah masuk penjara, masuk lg. segalanyer berulang tanpa serik. sbb ape? sbb mereka tidak takut dgn undang² manusia. 

Sumber: Kosmo Online 
AL FATIHAH...

3 comments:

  1. kejadian bunuh mcmni scare otomatik masuk bwh seksyen 302 iaitu hukuman pada pesalah jika sabit bersalah, gantung sampai mati..

    masalah sekarang bukan pasal hukum hudud.. tapi sebab nature manusia yg mmg saling berbunuhan kalau x dpt ape yg dia nak.. sejak zaman anak² nabi Adam a.s. lagi... hukum hanya untuk mengekang/mengawal... tapi sifat tu sukar nak kikis kecuali dgn iman dan taqwa..

    dlm kes ni, hukuman tu mmg dah ada utk penjenayah kejam mcmni.. tapi siapa? bagaimana? dimana? mengapa?... persoalan ni yg menyukarkan kes..

    jadi, sampaikan maklumat pada pihak berkuasa jika ada. prihatin pada sekeliling anda, keluarga, rakan dan jiran.. bersama benteras jenayah..

    ReplyDelete
  2. inalillahiwainalillahirojiun. Btl!ym sokong sgt hukum hudud tuh.hudud bkn kejam tp bg kesedaran.hukum yg dtg drpd Allah, sempurna dan universal, siapa kita utk menafikan?:-)

    ReplyDelete
  3. org kafir aje nafikan hukum hudud ;)

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com