Out There We Are One

Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29


4 hari lepas aku terima surat daripada SPA. mula² aku ingatkan surat tawaran kerja. sekali surat untuk exam jawatan PPTM F29. Alhamdulillah... mudah²an ada rezeki utk pengantin baru nie :p hihihi..

nak kata excited tu, x de la sgt coz sblm nie pun aku pernah g tduga jawatan yg sama. tp x lepas sbb x dpt nak jwb soklan drpd panel tduga tu. aku nie dl studi major in multimedia. tp time tduga tu diorang tanya pasal programming la, pasal network la... konpem la aku blur nak jwb. kalo tanya pasal multimedia tu buleh la aku jwb skit². bkn x de subjek programming & network ms studi dl. ade... tp basic aje ler. so, kali nie aku redha & tawakal aje la. tapi dalam ms yg sama tetap mharap. 


aku start keje tahun 2004. maknanye dah 9 tahun aku keje. selama 9 thn tu ler aku punyer Diploma tu mcm x bape nak laku. frust? mmg frust pun! rasa mcm nak buat frame aje Diploma aku tu kat dinding rumah. aku rs sijil SPM aku tu lebih bnilai drpd Diploma even SPM free aje pun kalo nak banding ngan Diploma tu yg kena byr beribu² lemon. smpi skrg dok byr hutang kat MARA aje. memandangkan gaji aku ciput, aku byr bulan² kat MARA pun ciput la. kalo ikut perkiraan aku, dijangka tamat byr hutang time aku pencen nanti. wakaka :)) 



btw, ramai aje pemegang Diploma yg keje guna SPM. tak tkira ramainyer tmasuk aku ler salah sorang mangsa keadaan. tapi nak wat mcm mn kan. lum ade rezeki. zaman skrg nie x leh nak memilih keje sgt. zaman dl keje cr org, zaman skrg org cr keje. so... dah dpt mn² keje tu sambar aje. tentu ada hikmahnya Allah SWT bagi rezeki stakat tu aje buat ms skrg. maybe ada rezeki yg lebih baik utk ms2 mdatang. kena sentiasa pk positif :D ngeeee


berbalik pasal exam, tarikh telah ditetapkan pada 29 September 2012 (Sabtu) & pusat exam adalah di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Sheikh Ahmad, Seremban, Negeri Sembilan. mangai! apo jauh bebenor tompek den amik exam nie? dah x do jauh laie ko? tp x pe... leh jln² cari pasal kat Seremban :)) wakaka... lg pun dah lm aku x turun Seremban. maklum ler, aku studi kat Seremban, start keje pun kat Seremban. member pun ramai kat Seremban. bini aku pun nak follow skali. nak shopping ler tu. maklum ler, time tu br lps gaji. tp x leh nak boros sgt sbb bulan dpn nak blk Tawau, Sabah coz raya haji. 


bl aku gugel, ramai gak yg tcari² info pasal exam nie. ok gak tu, leh btukar2 pendapat sblm tiba hari exam tu. kalo refer blk pada surat SPA tu, ada 2 seksyen iaitu Seksyen A: Pengetahuan Am & Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah. Seksyen A diberi masa 40 minit utk jawab 50 soklan bkaitan ICT, isu semasa...maybe ada pasal politik skit kot. Seksyen B lak ade 3 bahagian iaitu Kemahiran Menggunakan Logik, Kebolehan Menginterpretasikan Data & Konsep² Matematik dlm tempog 45 minit. alahai... bab kira² nie yg buat aku lemau. kena studi blk nie coz soklan bkaitan algebra & geometri :D pastu ade lg, tp bkn exam kot. nie lebih kureng mcm nak test personaliti diri, iaitu Penaksiran Personaliti. ada 185 soklan & masa yg dberikan hanyalah sejam! pergh! total keseluruhan adalah 3 jam 25 minit! pastu shopping time! terbaek la... wakaka :))


ms aku gugel td ade la beberapa tips yg boleh dikongsi bsama. antaranya pasal Hari Kemerdekaan, Hari Malaysia, Perkembangan Gajet² terkini dan juga isu² semasa yang berlaku dalam masa terdekat nie. slain tu, calon² boleh muat turun Panduan Peperiksaan sbg rujukan sblm exam nanti :D kalo ade calon² yg terbaca entry aku kali nie, jgn kedekut ilmu tau. sharing is caring. yg dah pernah amik exam pun amat² dialukan utk bg petua, tips mahupun teknik :D kalo ade soklan bocor lagi cantek! wakaka =))



39 comments:

  1. congratss! rezeki tu jgn disia siakan..
    All the best okeh!

    ReplyDelete
  2. saya pon dpt exam... tp sy google contoh soalan takde la... kamu tahu mana nak cari contoh2 soalan exam? ape2 boleh bagitahu saya erina_isma@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. aku pon dpt exam ntk jawatan yg sama..chuak2..xpernah g interbiew gomen..nk jgk info..abid_neo@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  5. mamavouge ~ insya'Allah! caiyok! caiyok! caiyok!

    miza ~ skrg pun dlm proses mgugel lg. contoh soklan mmg susah nak cari, tp kalo isu ape yg kuar tu ade aje kat tenet mcm yg sy tulis kat atas pasal merdeka, malaysia, ict dll

    abid ~ yg nie bukan tduga. so, x de soaljawab kot antara calon & panel. just jwb soklan atas kertas aje. kalo lulus exam br ade tduga :D nie pun 1st time gak amik exam. sblm nie terus tduga aje... tp gagal :))

    ReplyDelete
  6. aku pun dpt surat exam ni.aku baca panduan exam pptm f29 tu pun aku dah pening2.lama btl xstudy..haish!

    ReplyDelete
  7. studi smart :)) nie pun br dpt email drpd SPA pasal exam tu. spatutnye email smpi dl br email :p

    ReplyDelete
  8. Saya pn dpt surat tu..same date,same jawatan tp tempat je lain..sy kene kat Uniten Bangi..good luck..ape2 share lg..hahaha

    Eh sama la major in Multimedia..hahaha

    ReplyDelete
  9. untung ler dekat skit tmpt exam. nie dpt smpi ke sban? sabo aje ler. kalo kat uniten ok la gak, x de nak kejar ms. nie konpem sesudah subuh terus gerak dr rumah nie. takut sesat aje :D

    ReplyDelete
  10. salam. aku pun dpt exam F29 nih. skrang tgh berkhidmat dlm FT17.
    mAr@ZiEy, sama tmpt la kita.. aku pun kat uniten bangi..

    ReplyDelete
  11. Sama lak date nak amik Exam ni..
    Adeh.. soalan subjective or objective?

    masak kicap gak lah dah lama x study benda2x ni..

    ape2x info leh email sy gak.
    erywanie.prince@gmail.com

    ReplyDelete
  12. erywanie, date exam F29 sama 1 malaysia 29hb.. ke maksudkan F29 exam 29hb? hehe..

    kat atas tu ada link panduan peperiksaan F29.

    ReplyDelete
  13. max ~ ade harapan nak dpt F29 tu coz skim yg sm. lain la aku nie, skim skrg x sm & x de kaitan langsung :)) tp blum cuba blum tau kan kan kan

    erywanie ~ soklan objektif :D tarikh exam utk pptm f29 serentak 29/9 nie :D

    ReplyDelete
  14. Salam...

    Terjumpe blog ni sebab tengah google pasal tips2 exam.1st time dapat ni. Dah lame tinggal psl it, xtau la boleh jawab ke tak.Sy exam dekat putrajaya. Gudluck utk awak ye.. :)

    ReplyDelete
  15. nak info jugak..F29
    plzz la..seriau ni..haha
    hafizanabuhassan@gmail.com

    ReplyDelete
  16. enni ~ sy dah 9 thn tutup buku pasal IT coz keje skrg x de kaitan dgn IT :)) untung ler exam kat putrajaya. sy nie keje aje putrajaya, tp kena campak tmpt exam smpi ke seremban. sabo aje ler...

    hafizan ~ seriau gak nie :)) wakaka... tp aku dpt info drpd PPTM F29 yg btugas di SPA, exam nie julung2 kali diadakan. sblm nie terus tduga aje. so, diorang x de format atau contoh soklan bl aku mintak.

    btw, stahu aku la kan, exam nie utk KPSL kan kan kan. tu yg pelik bl yg fresh pun kena ada exam :D

    ReplyDelete
  17. salam,

    betul tu, exam nie baru je diperkenalkan, kalau sebelum nie xde exam just terus temuduga je..
    mate lah penah sikit nk kena study pasal dh lama tinggal....
    all the utk semua.....

    ReplyDelete
  18. acoimy ~ kena beli buku math lps nie. mlm nie nak kena wat keje skolah :D latih tubi katakan....

    ReplyDelete
  19. Assalam. Sy br tgk email pg tadi. Sy pun dpt gak tp kat picc jer..hihihi.. 6 Thn apply br dpt, br nak g exam..kerja skrg totally beza ngan f29..mcm mana nak jawab soalan mcm ni..kalau ada info blh share kt sy gak..ihihi... shafiedah_n@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. Assalam. Sy br tgk email pg tadi. Sy pun dpt gak tp kat picc jer..hihihi.. 6 Thn apply br dpt, br nak g exam..kerja skrg totally beza ngan f29..mcm mana nak jawab soalan mcm ni..kalau ada info blh share kt sy gak..ihihi... shafiedah_n@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. rase nye ni 1st time PPTM kena p exam. batch sebelum ni, terus d panggil interview. agaknya SPA duk korek org2 yang dh lama pegang diploma kut. sbb saya pun dah berkulat dh diploma dlm file tu..:)
    gud luck..

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum... nama sya bilal.. saya pon dpat gak PPTM F29.. nk g exem... kt aloqstaq... sebelum ne sya besa g interbiu,, tp ne 1st time dpat exem.... bole terang sediket sebnyak ttg exem ne tak.. sbb sya bru dpt jak...surat pangilan peperiksaan ini... harap smua kawan2 dpt beri kerjasama,,,, emel sya.. bill_student46@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. actually yg dpt surat exam nie sume keje gomen ke atau private ek?

    ReplyDelete
  24. Aku pn sama 29/9 neh...dh la aku lemah dlm mate...da karat otak aku..aku bru dpt email semalam...neh pn 1st time jgk..x suka la jwb exam..aku kna dkt perlis...spa2 tau tips share2 lh yew..hehe..nadjua16@gmail.com

    ReplyDelete
  25. jgn lupa beli buku nota metematik. fokus bab algebra & geometri. aku pun dah lupa menatang ape tu algebra & geometri :)) wakaka

    ReplyDelete
  26. kalau bole.. halu2 sama naa.. add feisbuk.. kita bole halu2 sna.. www.facebook.com/mohamed.bilaal

    ReplyDelete
  27. Nie antara soklan yg aku jumpa. Tp nie utk tduga nanti la. Utk exam cuma jwb soklan abcd aje kot.

    Contoh Soalan Umum:
    1. Keterangan mengenai pekerjaan anda sekarang (jika bekerja), tentang majikan dan tugas-tugas yang perlu anda lakukan. Anda juga perlu nyatakan sebab-sebab anda memohon jawatan sebagai PPTM.
    2. Anda perlu berikan pendapat anda mengenai masalah gejala sosial di Malaysia.
    3. Isu semasa lain seperti kejayaan Nur Amalina mendapat keputusan SPM 17A dan calon SPM lain yang mendapat 19A yang menjadi kontroversi.
    4. Anda juga perlu ceritakan mengenai sejarah kemerdekaan, tarikh, kronologi-kronologi sebelum merdeka dan pejuang-pejuang kemerdekaan yang terlibat.
    5. Anda perlu nyatakan maksud kemerdekaan, tema merdeka tahun ini, dan siapa wakil 3 kaum semasa perjanjian Suruhanjaya Reid di London.
    6. Peranan komunis di Tanah Melayu dan siapakah nama ketua komunis pada ketika itu.
    7. Nyatakan mengenai institusi Yang Dipertuan Agong, tarikh lantikan, pertabalan, sistem giliran dan tarikh kelahiran Agong.
    8. Mengenai Parlimen, Dewan Rakyat, dan Pilihanraya.

    Contoh Soalan Khusus:
    1. Kaitan antara jawatan anda sekarang (jika bekerja) dengan teknologi maklumat, anda perlu nyatakan pengalaman-pengalaman anda ada.
    2. Jelaskan mengenai rangkaian seperti jenis-jenis topologi dan perbezaannya.
    3. Jelaskan mengenai firewall, daripada segi kegunaan, jenis dan jenama yang digunakan.
    4. Jelaskan mengenai open-source seperti linux.
    5. Jelaskan mengenai web browser, jenis-jenis dan perbezaan antaranya.
    6. Jelaskan juga mengenai search engine, jenis dan kegunaannya.
    7. Nyatakan pengalaman anda membangunkan sistem, kegunaannya dan pengguna sistem tersebut.

    ReplyDelete
  28. aku pun dapat surat dari SPA tadi.. cuaknya lahai.. dah lama x study-study nie.. dah tiga tahun duk keje yang tak berkaitan dgn Diploma kau huhu

    ReplyDelete
  29. jgn la cuak. kalo ko cuak, aku lg cuak :)) ko br 3 thn... aku nie dah 9 thn keje x de kaitan ngan it =)) wakaka

    ReplyDelete
  30. xsuka temuduga. berdebar2 lagi2 time tanya soalan.huhu akut.hehe

    buat yang terbaik ye. cayok cayok

    ReplyDelete
  31. kali nie x de tanya kot. cuma jwb soklan dlm paper aje :p

    ReplyDelete
  32. saya pon dpt gak.. tp belah alor star.. ketaqnya.... share sama mn yg tau naa...

    ReplyDelete
  33. geng2 smua.. da sedia nk exem sok?? haha jumpa d snaaa.. haha

    ReplyDelete
  34. Doa.Usaha.Ikhtiar.Tawakal. Gudluck & wish me luck OK

    ReplyDelete
  35. en d0d0l...:)

    macam result exam pptm ni?

    lepas exam, terus di panggil interview ke mcm mana ye?

    ReplyDelete
  36. salam bro,
    bru first time kena panggil ujian bertulis F 29. boleh bagi soalan tak?

    email: mfm.peja@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  37. Baru je dpt surat Exam.. bileh ke bgi conth soklan exm utk Seksyen A n B 2?? tq.. Email: nizati88@gmail.com

    ReplyDelete
  38. contoh soklan mmg x de. tp lebih kpd pengetahuan umum, soalan matematik, pengajian melayu mcm bahasa sastera yg pelik2 tu. hahaha... lebih kpd uji minta. langsung x de kaitan dgn jawatan. kalo lulus soklan tu br dpanggil temuduga. time tu kaw2 tanya bkaitan ngan jawatan la...

    ReplyDelete
  39. En dOdOl, minta di beri pencerahan tentang seksyen D.. soalan esei B. Inggeris tuh.. contoh2 soalan esei untuk PPTM F29 seksyen D.. tima kaseh byk..

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com