Out There We Are One

#QRCode Jom buat 'QR Code' untuk Blog! tQ @MajalahPC

QR Code Blog

"QR Code (Quick Response Code) adalah sejenis kod bar generasi kedua. Ia merupakan kod dua dimensi (2D) yang mula-mula digunakan dalam bidang automotif oleh syarikat Jepun, Denso Wave pada tahun 1994. QR Code boleh menyimpan lebih banyak data selain daripada pembacaan yang pantas. QR Code terdiri daripada modul hitam (titik persegi) yang disusun dalam corak persegi pada latar belakang putih."


sesape ade hp yg ada fungsi utk scan QR Code, cer scan code di atas tu :p hehehe... pastu tunggu saja destinasinya :p bukan susah pun nak wat QR Code nie. zaman skrg nie sumenyer dihujung jari. yg penting ianya PERCUMA. ade byk website yg menyediakan perkhidmatan mcipta QR Code. x kisah la sm ade utk teks, url mahu pun no hp... sume boleh! QR Code yg aku buat tu melalui website GoQR.


aku dpt tau pasal GoQR nie pun mlalui Majalah PC yg aku tak pernah miss stiap bulan tu :p tu aje la satu2nye sumber IT aku :p maybe ramai yg dah lm dapat tau kot pasal nak buat QR Code nie. x de la susah mn pun. buka aje GoQR, nanti kuar interface mcm kat bwh nie.


ade 5 kategori, iaitu Text, URL, Call, SMS & vCard. tp biasanye org guna yg URL tu aje la coz bl scan aje QR Code tu automatik akan buka website yg telah disetkan dlm kod tu. caranya dengan masukka url blog atau ape2 link yg dikehendaki, secara automatik... sistem akan generate QR Code bdasarkan input yg dimasukkan. utk memastikan QR Code yg thasil adalah tepat... boleh test scan guna hp masing2 :D tu pun kalo ade fungsi scan la :p setakat nie yg aku buat sume tepat belaka :D lepas scan laju aje buka website.  saiz boleh diubah2 ikut suka ati. default size adalah 250x250. kalo dah siap, klik download utk save dlm komp masing2.


kalo nak masukkan QR Code dlm forum dll, better buat saiz kecik aje 150x150. pastu klik <embed>. nanti 'HTML-Code akan publish. copy aje kod tu & paste dlm forum. siap sudah!

QR Code Twitter

QR Code Facebook
so, ini saje coretan aku pasal QR Code. jom la pakat ramai2 buat QR Code utk blog masing2 OK. nak buat utk facebook & twitter pun boleh mcm aku buat kat atas nie. hehehe... adios amigos! 

2 comments:

  1. Nak Dapat Duit Percuma Secara Halal ?
    Jom Baca/Sign Up /Komen Sila Kalau Sudi :)

    http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/09/jom-buat-duit-dengan-says-my.html

    ReplyDelete
  2. cik fie ~ dah lm join... dah bratus hinggit dpt :D ngeeee

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com