Out There We Are One

Semak Saman Trafik AES @PDRMsia Melalui Aplikasi Android


baru2 nie sahabat aku kena saman trafik. memandangkan gambar saman agak jelas, tidak syak lagi nie sume keje AES! hehehe...seram tak? takut tak? wat pe la nak takut kalo bawa secara bhemah kan kan kan... kalo dah ditetapkan limit 110km/j nape bawa melebihi had maksimum? kan kan kan dah tkono :)) contohnye mcm aku sendiri la, dah dpt surat cinta dr abg polis. panas mmg panas, tapi bayar tetap bayar! sob... sob... sob...


berbalik kpd citer saman AES nie, korang leh tgk sendiri gambaran sebenar saman AES tu. gambar kenderaan agak jelas dimana no plate boleh dibaca. tapi aku dah blurkan atas permintaan sahabat aku tu. selain gambar, beberapa info yg tdapat pada gambar saman spt nama, ic, bil saman, no saman, no plate, tarikh, masa, had kelajuan maksima, had kelajuan yg dikesan, lokasi kejadian termasuk kordinat GPS! Fuh! mmg hebat la ko AES weiii....bukti dah ade. mmg x dpt nak lari mn :(( x pasal2 kena blacklist!

citer pasal saman menyaman nie, pihak berkuasa tegas dlm mhukum pesalah trafik. dan lebih tegas bila soal bayaran saman. cuma aku musykil, kenapa pihak berkuasa ala kadar dgn pesalah trafik yg bukan dr Malaysia! mengikut ape yg telah dmaklumkan kepada Dewan Negara, saman tertunggak oleh 'mereka' adalah RM26juta! bukan RM26 tau! sila rujuk sini [saman warganegara asing] untuk lebih lanjut. so, apakata pihak berkuasa tangkap dulu makhluk2 asing nie suruh bayar saman dulu k. x kan nak menyusu anak kera dihutan, anak sendiri mati kelaparan kan kan kan. x baek tau! Allah SWT x suka tau :p

yg mn kureng arif pasal kesalahan trafik nie, leh rujuk [info trafik]. slain tu, saman bgambar mcm AES nie boleh disemak guna smartphone melalui aplikasi android. tablet pun boleh asalkan android. korang leh muat turun aplikasi tersebut mlalui Google Play [Malaysia Police Summons] pastikan anda senyum smbl menunjukkan isyarat peace apabila ade candid camera dari AES :)) hehehe...

2 comments:

  1. wah... jelas giler...

    kat highway berhampiran (yg selalu kami lalu) ni dah boleh kesan dan hafal lokasi kamera nya... hehe

    ReplyDelete
  2. Kalo setiap lokasi AES dah tau Koordinat, leh set dlm GPS. boleh drive dgn senang hati :p

    ReplyDelete

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com