Out There We Are One

Puding Rumpai Laut (Kolagen)


PudingRumpaiLaut.com merupakan blog terbaharu dari aku, merangkap biz terbaharu dari aku dan juga wife aku. Kami baru saja berjinak² dengan biz rumpai laut nie. Bukan apa, saja² mencari pendapatan tambahan. Nak harapkan gaji bulanan yang tak selari dengan peningkatan ekonomi di Malaysia nie, agak susah nak 'hidup' di kota. Memandangkan wife aku berasal dari Negeri Di Bawah Bayu, stok rumpai laut pun kebanyakkan import dari sana. Kalau AirAsia buat promosi tiket murah, insya'Allah kami akan pulang ke Sabah. Dan kalau ada sambutan yang menggalakkan, kami akan borong lagi rumpai laut nie.


gambar di atas tu antara yang sempat kami packing. packing yang biasa2 aje. maklum ler, baru nak start biz. maybe lps nie leh kasi cantek bungkusan tu kan kan kan... memandangkan rumpai laut nie kami beli direct di Sabah, x de la mahal sgt bila nak jual kat sini. untuk sepaket 100 gram, kami jual RM25 sahaja. sepaket boleh tahan antara sebulan hingga 2 bulan bergantung kepada penggunaan.


100 gram tu bila direndam seharian akan kembang menjadi banyak. rumpai laut yang kami ambil ini warga agak ungu (purple). memandangkan ianya diambil dari  laut, so ada kesan2 garam yang putih2. sebab tu kena sental kasi bersih sebelum dimasak.


kalau ikut perkiraan, 100 gram boleh dapat 2 bekas mcm kat atas nie. bekas mcm nie aku & wife guna dalam tempoh sbulan untuk makan dan juga masker di muka. so, kalau korang berminat nak try rumpai laut nie.... jgn segan jgn malu utk terjah blog aku yang kedua Puding Rumpai Laut nie. hehehe...



No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com