Out There We Are One

Integrasi blog ke media sosial sangat mudah dengan @IFTTT



sebelum ini aku guna Networkedblogs (klik sini) untuk mewujudkan rangkaian integrasi antara blog, facebook dan twitter. dimana setiap kali aku update blog, secara automatik akan publish di facebook (fanpage) dan juga twitter. selain itu, byk lagi media sosial yg boleh dikongsi blog. byk pilihan yg boleh dibuat.

tapi sejak kebelakangan ini, macam lambat aje... macam lambat aje... maksud aku lepas 2-3 jam aku update blog, barulah Networkedblogs publish kat facebook dan twitter aku. adakalanya macam tak publish langsung. tapi skali dua aje la. aku sendiri pun tak tau nak setting mcm mn lagi. dah abis aku godek sana sini.

pastu tetiba tgerak hati aku nak tanya amanz.my di twitter memandangkan beliau pakar IT. dalam tempoh sejam, beliau pun mberi respon IFTTT If This Then That. blur seketika. tapi malas nak tanya banyak. beliau dah respon pun dah cukup baik. aku pun terus gugel untuk mencari makna disebalik IFTTT yang dimaklumkan oleh Amanz.my

gugel punya gugel, aku pun jumpa laman sesawang IFTTT (klik sini). mula² agak pening gak aku nak setting mende alah nie. serius aku pening. dah mcm code programming lak ada if bagai. hihihi... tapi aku explore lagi setiap ceruk dan paham skit².

apa yang boleh aku bgtau, sangat mudah gunakan IFTTT bila dah tau caranya. serius mudah dan senang. setting skali seumur hidup. pastu automatik jalan sendiri. hihihi...

kalau refer balik pada gambar kat atas, ada 3 coding. coding la sgt kan. huhuhu... coding pertama bmaksud, kalo aku update blog, akan publish kat twitter. coding kedua lak, kalo aku upload pic kat fanpage fb, akan publish pic kat twitter gak. pastu yg coding ketiga, kalo aku update blog, akan publish kat fanpage facebook. haa.....dah pening kan kan kan? hahaha....

so, mcm mn nak buat mende nie sume? mcm nie caranya.... nanti aku cer citer utk entry akan dtg k. ade keje yg perlu aku setelkan. saje curi² ms update blog nie. huhuhu... adios amigos!


No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com