Out There We Are One

Novel Indie @Terfaktab @BukuHitamPress satu percubaan pertama.


aku bukan kaki novel. bukan bmakna aku x pernah baca novel. kali terakhir aku layan novel, lebih 10 tahun lalu iaitu Lagenda Budak Setan, Katerina & Kasyah Lagenda Berakhir. tapi tu sume novel jiwang. pastu dah tak layan mana² novel sehingga ler yg latest...Bogel Menuju Tuhan, karya pelakon Zahiril Adzim. pastu senyap...


sejak² akhir ini (tahun lepas), semakin banyak novel. tp bkn novel jiwang yg tangkap leleh. aku pun meluat. skrg nie Novel Indie tumbuh bak cendawan slps hujan. aku nak explain ape itu Novel Indie pun x bape nak reti. cuma ape yg aku nampak pbezaan antara Novel Indie dgn lain² novel adalah dr segi tajuk & pengisian novel itu sendiri.

antara Novel Indie yg agak femes skrg adalah drpd Terfaktab, Buku Hitam, Lejen Press, Dubok Press, Fixi, Selut Press, Sang Freud, Rabak Lit, Merpati Jingga, Poket Press dll. diorang aktif kat twitter.

tajuk pun kadang² pelik, unik & abstrak. pernah aku nampak novel tanpa tajuk bwarna hitam smata. ade jugak yg btajuk Sperma Cinta, Ovari Seksis dll. dari segi pengisian, ianya lebih kpd realiti, tak hipokrit dan jujur dlm penyampaian. mmg x cover line. nasib ler sape yg terasa sbb adakalanya ade sindiran yg agak sinis. sape mkn cili, dia yg minum byk air kan kan kan. hahaha... dari segi bahasa, mmg 'pasar' abis sbb itu ler ptuturan kita sharian. maybe penulis nak dekatkan pembaca dgn jln cerita tanpa ayat yg tlalu skema & protokol. pembaca secara automatik dpt merasai, mjiwai dan seolah² berada dlm cerita tsebut. sebab tu, Novel Indie kini semakin mendapat phatian pbaca terutama belia remaja. mak org bapak org pun layan gak.


aku pun baru nak bjinak² dgn Novel Indie. bukan sume org leh masyuk dgn Novel Indie nie sbb ade org kata nampak 'berat'. bkn berat yg timbang kilo² tu tau. aku ade sorang kawan, teman & juga sahabat. even dia dlm kategori mak mak org, tapi bab novel mmg x leh lawan sbb dah leh wat library dlm umah. kadang² aku pun pelik, apsal ler suka sgt layan novel yg pelik² nie. pelik? tanggapan ptama aku dl coz x kenal ape itu Novel Indie.

memandangkan dl aku kerap tolong belikan dia Novel Indie secara online, sedikit sbyk terpengaruh ler skit². setakat beli online nie, aku dah biasa sgt. kalo puan suka beli baju & tudung online, llk mcm aku nie suka beli gajet online. teknologi dihujung jari kan. hihihihi...

2014 aku beranikan diri utk hadap Novel Indie. hahaha... maybe sbb nak hilangkan bosan kot. bosan bila sendirian spanjang masa. balik rumah hadap TV. TV pun bosan hadap aku ari². hehehe... hp pun mcm x bape nak bfungsi. ikutkan ati nak tido aje. tp aku rs mcm ade penyakit Insomnia. aku susah nak tido. dlm shari aku tido cuma 4-6 jam. paling awal aku tido jam 12mlm. dan paling aku x suka dpaksa tido bl x ngantok. maybe sbb dah tbiasa tido lmbt ms studi dl.

so, masa yg aku susah nak tido tu, baik layan novel kan. channel Astro pun repeat ntah bape kali citer yg sm. bosan. nak update blog pun tunggu idea dtg. pastu kena rajin. idea & rajin x boleh dpisahkan. kalo ade idea tp malas, konpem bhabuk blog. hahaha...

untuk percubaan yg pertama, aku try layan novel drpd Kitab Terfaktab & Buku Hitam. memandangkan kebetulan ade promosi, aku beli full set terus. hihihi...

Kitab Terfaktab
1. Definisi Cinta Infiniti
2. Nakal Tapi Halal
3. Sarkastik Cinta
4. Konotasi Rasa

Buku Hitam
1. Kitab Sang Cupid
2. Bukan Dari Jibril
3. Tiket Ke Neraka
4. Lari Dari Syurga
5. Untuk Separa Tuhan
6. Aku Naik Saksi

10 novel untuk aku baca. larat x larat, akan aku gagahkan diri. huhuhu... memandangkan aku suka bmonolog, puitis & sastera bagai, rasanyer x de masalah utk aku masyuk dgn Novel Indie sbb aku bukan budak sains. hihihi...

jam 2 pagi... jom tido! sok samb layan novel :p nampak x bila idea & rajin bgabung, ayat aku mmg panjang giler bl update blog! 

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com