Out There We Are One

Lenovo A850 untuk ayah


Alhamdulillah. baru² ini aku beli hp baru. plan asal nak beli hp Asus Zenfone 4. tapi last minute tukar plan beli Lenovo A850. bukan untuk aku. hp baru ini untuk the one and only, iaitu ayah aku. duit pakat collect ramai². bukan apa, bulan depan rezeki berganda. gaji masuk, br1m masuk, bonus masuk. so, apa salahnya belikan sesuatu untuk ayah. zakat pendapatan jangan lupa. lebih berkat gaji yang kita dapat. kalau ada rezeki lebih, hulurkan bantuan ke wakaf² dll.

harga tak mahal sangat. murah pun tak juga. tapi tak jauh beza dengan Asus Zenfone 4. cuma spec Lenovo A850 lagi OK. mudah digunakan terutama untuk warga pencen macam ayah aku.

memandangkan ayah aku rabun macam anak² dia, aku pun adjust paparan hp supaya senang ayah aku nak baca. huruf & ikon aku besarkan. so, tak perlu kanta pembesar. hehehe...


gambar di atas selepas aku modified apa² yang patut. aplikasi pertama yang aku pasang adalah whatsapp dan juga telegram. senang nak berhubung anak beranak. jimat sikit kredit. kredit yang jarang guna dan susah nak habis, beli plan internet serendah RM20 sebulan. cukuplah kalau ayah aku yang guna. aku pasang aplikasi yang penting² saja termasuk aplikasi Digi & Hotlink. memudahkan ayah aku semak kredit dan lain². bukan layan internet pun. kalau aku memang tak cukup.

apa yang aku dapat lihat, bateri lenovo agak tahan lama. setakat 2-3 hari tak caj & on wifi, masih ada baki bateri lagi. hp htc aku tak sampai separuh hari dah kena caj. tukar hp? nanti dulu kot. setel mana yang lagi penting dulu. tapi kalau ada rezeki lebih, sasaran aku Lenovo Vibe Z2 Pro a.k.a K920.


pergh! memang dah jatuh cinta dengan K920 nie! paling penting dwi-sim. tapi mahal siot! kena menyimpan setahun baru mampu beli. buat masa sekarang, mampu tengok. lebih kurang macam Rumah Mampu Milik. hakikatnya Rumah Mampu Tengok.

berbalik kepada hp ayah yang terbaru nie, aku kena buat kursus touch screen. maklumlah, ini pertama kali ayah aku pakai smartphone. sebelum ini jenis tekan². nanti pening bila tak jumpa keypad. hahaha...

kalau dah anak² termasuk cucu dah pakai touch screen, takkan otai pakai hp tekan² lagi kan kan kan. nanti boleh masuk macam² dalam tu. setakat nie aku dah masuk macam² video Mawi. ayah aku peminat Juara AF3 tu. hehehe... lagu² nasyid pun ada termasuk Zikir Terapi Hafiz Hamidun. gambar² dalam proses nak masuk, termasuk gambar arwah mak aku. terubat sikit rindu ayah kat mak nanti.

2 bulan lagi nak wat tahlil untuk arwah mak. pejam celik pejam celik, hampir setahun berlalu. nasib baik ayah dah OK sikit. anak² saja jadi penguat semangat. pernah juga usik soalan cepu emas, taknak cari pengganti ke? taknak kahwin lagi ke? tapi ayah aku cakap, dia belum puas bermanja dengan masjid.

kebanyakkan lelaki akan kahwin bila dah kembali solo. tapi ayah aku nie macam tak berminat. maklumlah 24 jam berkepit jaga arwah mak yang berbelas tahun sakit. tak semudah yang disangka.

Alhamdulillah, ayah dah ada geng² masjid walau pun nampak rockers dengan rambut panjang. cuma aku saja yang botak. hahaha...

tak sabar nak bagi Lenovo A850 kat ayah. hadiah tahun baru daripada anak² dan menantu. harap dia suka walau pun risau kalau dia tak dapat biasakan diri dengan teknologi moden. otai masih berbisa... Chef Dol!

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com