Out There We Are One

Harga petrol turun lagi, tapi...

Selamat Tahun Baru 2015. Ini entry aku yang pertama untuk tahun ini. Bila masuk tahun baru, semua dengan azam masing². Azam aku tahun ini adalah nak tunaikan azam tahun lepas. hehehe...

Harga petrol turun lagi. Berita yang sangat menggembirakan di tahun baru memandangkan semua sudah sedia maklum yang negara kita dilanda pelbagai tragedi daripada insiden kapalterbang sehingga kepada insiden banjir besar.


Harga seliter petrol bulan ini bagi RON97 adalah RM2.11, manakala RON95 adalah RM1.91. Dengan perbezaan 20¢, tak salah nak cuba RON97. Tapi berlaku lagi perkara yang tak diingini iaitu RON97 tiada. Ada yang rosak, ada yang sedang dibaiki, ada yang habis stok. Perkara ini bukan kali pertama berlaku. Tapi memang sudah dijangka memandangkan perbezaan harga tak begitu jauh. Semalam OK, tetiba hari ini macam² masalah ada. Kebetulan atau sabotaj?

Petang nanti nak cuba lagi. Pagi tadi berlaku di Shell, harap di Caltex tiada masalah memandangkan aku pengguna tegar Caltex. Kalau 'darurat' baru aku cari Shell, macam pagi tadi yang kebetulan tangki hampir kering. Petronas? Dah lama aku boikot. Sendiri export minyak, tapi harga sama dengan yang import. Lebih baik aku beli yang import kan. Harga tetap sama, cuma dari segi keuntungan, maybe Petronas akan terjejas kalau semua boikot. Tepuk dada tanya selera. Setakat ini, aku puas hati dengan prestasi Caltex.

p/s: orang kata RON97 lebih jimat daripada RON95, betul ke?


No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email admin@d0d0l.com