Out There We Are One

dulu @MyAltel kini @MyDigi #DigiLetInspire Pelan 1DiGI MNP Prepaid

Baru sempat guna Altel dalam tempoh 19 hari saja, aku dah tawar hati untuk teruskan. Tak dinafikan internet Altel boleh tahan laju. HP aku support 4G, memang sedap layan internet. Tapi apa guna jika dikenakan caj PPU (Pay Per Use) jika habis kuota even masih belum tamat langganan? Aku beli internet sebulan, tapi dalam tempoh seminggu dah habis kuota. Baki lagi 3 minggu kena caj PPU? Memang langsung tak berbaloi. Dengan caj GST yang membebankan. Aku rasa Altel dengan Celcom sama saja 2x5.

Aku pernah tweet Altel untuk kepastian mengenai PPU. So, ternyata betul sangkaan aku. Jawapan yang diberi amat menyakitkan hati. Menurut pihak Altel, “PPU dikenakan bia anda masih dalam langganan data tetapi sudah habis kuota.” Silap aku juga sebab tak check dulu betul² sebelum bertukar ke Altel.

Sehingga sekarang aku masih menggunakan Maxis untuk mobile internet di smartphone aku. Walau pun dah habis kuota, internet tetap ON kerana langganan sebulan masih ada tempoh lagi. Cuma kelajuan internet dikurangkan ke tahap minima. Janji boleh surf internet  yang ringan² seperti whatsapp dan twitter. PPU cuma dikenakan bila tamat tempoh langganan saja.

Dari Celcom, aku bertukar ke Altel. Dan kini beralih arah ke Digi. Ambil ambil pelan internet 1DiGI MNP Prepaid. Aku rasa internet Digi agak murah dengan kuota 1GB cuma berharga RM18 saja untuk tempoh langganan selama sebulan? Serius? Memang agak murah jika nak dibandingkan dengan lain² network. Pelan khas ini untuk pengguna MNP seperti aku yang bertukar dari network lain ke network Digi.

Actually aku tunggu masa nak terminate device wifi Yes4G. Sebab itu aku cuba berjinak² dengan internet Digi. Tak silap aku, Digi pun ada device wifi. Bukan sebab Yes4G tiada network, bukan sebab slow. Tapi penggunaan kuota yang agak memusykilkan aku. Aku ambil plan Super79 dengan kuota internet sebanyak 15GB yang dibahagi kepada 2 iaitu, 4.5GB mulai jam 8 pagi – 2 pagi dan 10.5GB mulai 2 pagi – 8 pagi. Aku selalu download macam² antara jam 2-8 pagi. Tapi macam tak luak² kuota 10.5GB. Yang selalu habis kuota 4.5GB. Aku rasa macam tak berbaloi aje. Serupa macam ambil plan kuota 4.5GB saja. Tengoklah macam mana, kena survey dulu.


So, buat masa sekarang aku kekalkan penggunaan internet Maxis di smartphone dan internet Digi di tablet. 

Masa mula² bertukar ke Altel, kena isi borang & kena bayar caj RM40, tapi dapat kredit RM25. Bermakna kena bayar RM15. Bila aku bertukar ke Digi, tak perlu isi borang, aku cuma kena bayar RM10, dapat kredit RM16. Bermakna percuma dan dapat tambahan RM6.


No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email d0d0l[.]com[@]my[.]com