Out There We Are One

Ayahku menangis lagi...


hari ini kami sekeluarga pergi merisik keluarga perempuan bagi pihak adik lelaki aku. sekali gus ditunangkan. in sya Allah, tahun depan akan disatukan jika tiada aral melintang. dengan hantaran cuma RM8K, syukur Alhamdulillah. bukan senang nak dapat hantaran sebegitu pada zaman GST nie.

majlis serba ringkas dibuat memandangkan ianya sekadar risik dan tunang. hanya melibatkan keluarga kedua² belah pihak.


aku sendiri pun tak pernah bertunang, terus kahwin lepas merisik, itu pun sendiri² aje. bukan gelojoh, tapi jimat cermat.

berbalik kisah tadi. selepas selesai sesi merisik dan berbalas beberapa hantaran, doa sebagai tanda kesyukuran dibacakan. sebaik doa dibacakan, tetiba ayah aku tertunduk dan menangis. aku tidak pasti apa yang berlaku disebalik hati seorang ayah. walau pun nampak garang, tapi dalam hati ada taman. masa aku nikah dulu pun, cuma ayah dan aku yang menangis beriya². yang lain hati kering.


kali ini maybe ayah aku menangis kerana seorang lagi anak lelaki bakal menjadi suami orang kelak. maybe juga disebabkan arwah bonda kami tiada di sisi di hari yang bahagia ini. aku pun sedih gak, tapi cuba bertahan even dah berair skit mata. masuk habuk.

al Fatihah buat bondaku.

tahniah buat adikku.

No comments:

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda. Sebarang kemusykilan boleh berhubung terus melalui email admin@d0d0l.com